Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Kaksivaiheinen käyttövesivaraaja aurinkolämpöjärjestelmän osaksi

Kysy neuvoa asiantuntijalta

Kaksivaiheisessa (bivalentissa) käyttövesivaraajassa on käytettävissä kaksi resurssia lämmön tai lämpimän käyttöveden tuottamiseksi. Tämä tarkoittaa, että lämpimän veden tuottamiseen on kaksi lämmönlähdettä. Kaksivaiheiset järjestelmät on myös varustettu kahdella lämmönvaihtimella. Tämä mahdollistaa aurinkolämpöjärjestelmän helpon liittämisen käyttöveden lämmityksen tueksi. Toinen lämmönlähde eli toinen lämmöntuottaja on yleensä lämpöpumppu, kaasu- tai öljykattila. 

Kuvassa Vitodens 200-W ja Vitocell 300-W kaksivaiheinen lämminvesivaraaja.

Kaksivaiheinen lämminvesivaraaja: toimintaperiaate

Kaksivaiheinen lämminvesivaraaja käyttää kahta epäsuoraa lämpökierukkaa ja soveltuu siksi erinomaisesti aurinkolämpötekniikan integroimiseen osaksi lämmitysjärjestelmää. Lieriön runko sisältää alemman ja ylemmän lämmönvaihtimen (epäsuora lämpökierukka) ja molempiin syötetään lämpöenergiaa lämmöntuottajista riippumatta.

Aurinkoenergialla toimiva lämminvesivaraaja

Miten kaksivaiheinen lämminvesivaraaja toimii, kun se on liitetty aurinkolämpöjärjestelmään? Aurinkokeräimissä lämmitetty aurinkoenergia virtaa keräimistä alempaan lämmönvaihtimeen eli alempaan epäsuoraan lämpökierukkaan. Tämä tapahtuu heti, kun lämpötila keräimissä on korkeampi kuin käyttövesivaraajassa. Käyttövesi virtaa alemman epäsuoran lämpökierukan läpi ja lämmittää vettä lämminvesivaraajaan. Aurinkoenergia, joka on nyt kylmää, virtaa takaisin keräimiin, joissa se voidaan lämmittää uudelleen.

Ylemmän varaajan käyttö lisälämmitykseen

Ylempi epäsuora lämpökierukka menee päälle, kun käyttövesivaraajaa ei voida lämmittää aurinkolämpöjärjestelmällä. Toinen epäsuora lämpökierukka, joka saa lämpöä keskuslämmöntuottajan, kuten lämpöpumpun tai öljy- tai kaasukattilan kautta, kytkeytyy päälle asianmukaisen toimitusvarmuuden varmistamiseksi. Lämmin vesi virtaa silloin kattilasta epäsuoraan lämpökierukkaan ja tämä siirtää lämpöenergian kaksitoimiseen käyttövesivarajaan.

Lämmin vesi voidaan ottaa kätevästi käyttöön varaajan yläpäästä putkien kautta ja kuljettaa pattereihin tai vesihanoihin. Heti kun aurinkoenergiaa voidaan taas hyödyntää, aurinkoliitännällä varustettu lämminvesivaraaja alkaa lämmitä alhaalta ylöspäin.

Yhdistelmäsäiliö ja puskurisäiliö aurinkokäyttöä varten

Käyttöveden käyttömukavuuden ja toimitusvarmuuden takaamiseksi myös yhdistelmä- ja puskurivaraajat voidaan syöttää aurinkolämpöjärjestelmän kautta. Viessmannin kaksitoiminen lämmitysvesipuskurisylinteri yhdistää nämä kaksi lämmönlähdettä ja käyttää niitä lämmitykseen. Tällöin lämmöntuottajilta saatava energia, joka saattaa joskus olla tarpeeseen nähden ylimääräistä, varastoidaan väliaikaisesti ja pidetään valmiina myöhempää käyttöä varten.

Kombisylinteri on puskurisylinteri, johon on integroitu käyttöveden lämmitys. Kaksitoiminen puskurisylinteri puolestaan on varustettu ulkopuolelle asennetulla raikasvesimoduulilla. Esimerkiksi lämmitysveden varastointiin tarkoitettua Vitocell 100-E -sylinteriä voidaan laajentaa lisäämällä siihen Vitotrans 353 -tuoreenveden moduuli. Tätä moduulia käytetään hygieeniseen käyttöveden lämmitykseen, ja se toimii pikavedenlämmitinperiaatteella. Tällainen yhdistelmä on erityisen tilaa säästävä. Lisäksi raikasvesimoduuli mahdollistaa suuren vedenottonopeuden. Käyttövedenlämmitinperiaatteen ansiosta käyttöveden varastointia ei tarvita.

Kuvassa on Viessmann Vitocell 100-U/W 300 litran lämminvesivaraaja

Kaksivaiheiset käyttövesivaraajat kaikkiin tarpeisiin

Koteihin, kaupalliseen tai kunnalliseen käyttöön - Viessmann tarjoaa sopivan kaksivaiheisen käyttövesivaraajaan kaikkiin tarpeisiin. Varaajat ovat tilavuudeltaan 300 - 900 litraa. Sylinterin lattiaan asti ulottuvat lämpökierukat varmistavat, että koko vesisisältö lämmitetään. Näin aurinkoenergialla varustetut kaksivaiheiset lämminvesivaraajat tarjoavat korkean tason käyttömukavuutta. Tätä lisäävät suuret epäsuorat lämpökierukat. Niiden ansiosta koko säiliö voidaan lämmittää tasaisesti.

Käyttöveden osalta mukavuus ei kuitenkaan ole ainoa ratkaiseva tekijä. Kaksitoimisille lämminvesivaraajille on ominaista myös erittäin hyvä energiatehokkuus ja minimaalinen lämpöhäviö. Lisäksi ne vaativat vain vähän lattiatilaa, ja nykyaikaisen muotoilunsa ansiosta ne voidaan sijoittaa myös monikäyttöisiin tiloihin.

Juomaveden laatu korkeimpiinkin vaatimuksiin

Myös juomakelpoisen veden laatu on varmistettu. Vitocell 100-W-, Vitocell 100-B- ja Vitocell 100-U/W -mallit on varustettu Ceraprotect-emaloidulla teräksellä ja ne täyttävät standardin EN 12897 vaatimukset. Ne kuuluvat parhaiden emaloitujen lämminvesivaraajien joukkoon. Viessmann käyttää myös korkealaatuista ruostumatonta terästä näissä kaksitoimisissa lämminvesivaraajassa (Vitocell 300-B). Se on paitsi hygieenistä myös elintarvikekelpoista korkean pinnanlaadunsa ansiosta.

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet