Natural ja Active Cooling - viilennä lämpöpumpulla

Lämpöpumppu ei ole pelkästään erittäin ympäristöystävällinen lämmitysjärjestelmä, vaan myös muuten hyvin monipuolinen käytössä. Päätehtävänsä eli lämmityksen ohella voi lämpöpumppu auttaa myös asunnon viilentämisessä lämpiminä kuukausina. Jäähdytystapoja on kaksi: passiivinen ja aktiivinen jäähdytys.
 

Passiivinen viilennys

Passiivinen viilennys ("luonnollinen jäähdytys") toimii yhdessä maalämpöpumpun kanssa. Maalämpöpumpussa suolaliuosneste uuttaa lämpöä lämmityspiiristä lämmönvaihtimen kautta ja johtaa sen ulkopuolelle. Jäähdytykseen käytetään luonnollista ympäristön lämpötilaa. Lämpöpumppu on kytketty pois päältä, paitsi ohjausyksikkö ja kiertovesipumppu. Kompressori ei käy eikä siksi kuluta myöskään sähköä. Tämä tekee "luonnollisesta jäähdytyksestä" erityisen energiaa säästävän ja edullisen menetelmän rakennusten jäähdyttämiseksi.

Miellyttävä jäähdytysteho ilman häiritseviä ääniä

Passiivisen jäähdytyksen avulla voidaan huoneen lämpötilaa alentaa noin kolmella celsiusasteella. Asennus on helppoa ja käyttöääni on miellyttävä. Passiivinen jäähdytys on mahdollista sekä maakeräimillä että antureilla. Anturit tuottavat suuremman tehon.

Mikäli laitteiston omistaja haluaa lämmitystä, tarvitaan ns. NC-yksikkö. Se on täysin esiasennettu yksikkö, jossa on valmiina kaikki tarvittavat komponentit. Asennusliike suorittaa asennuksen nopeasti ja helposti. 

Ein Wohnzimmer mit Blick auf das Meer symbolisiert die Vorteile von Natural und active cooling

Miellyttävä sisälämpötila "Natural Cooling" -toiminnolla.

Aktiivista viilennystä lämpöpumpulla

Aktiivisessa jäähdytyksessä lämpöpumppu yksinkertaisesti toimii päinvastoin. Tätä tarkoitusta varten jäähdytyspiiri käännetään sisäisesti tai ensiö- ja toisiokytkennät kytketään ulkoisesti. Kuten jääkaappi, lämpöpumppu tuottaa sitten aktiivisesti kylmää. Tällä menetelmällä kompressori pysyy toiminnassa ja lämpöpumppu voi tarjota suuremman jäähdytystehon kuin passiivinen jäähdytys.

Talteenotettua lämpöä voidaan hyödyntää eri tavoin

Aktiivinen jäähdytys voidaan saavuttaa sekä maa- että ilma-vesilämpöpumpulla. Jäähdytyspinnoiksi sopivat puhallinkäämit tai lattian tai seinäpinnan lämmitys. Huoneistosta talteenotettu lämpö voidaan joko palauttaa lämmönlähteeseen tai käyttää veden lämmittämiseen. Tällä tavalla lämpöpumpun lämmitys- ja jäähdytystoiminnot yhdistetään erittäin tehokkaasti.

Passiivinen tai aktiivinen jäähdyttäminen

Viilennys toimii kahdella eri tavalla: Passiivinen jäähdytys: Suolavesiliuos ottaa pohjavedestä lämmön lämmönvaihtimen avulla lämpöpiiriin ja siirtää sen olus. Tätä toimintoa kutsutaan myös nimellä natural cooling, koska siinä luonnollista ympäristön lämpötilaa käytetään jäähdytykseen. Lämpöpumppu on pois päältä ohjaimeen ja kiertopumppuun asti. Aktiivinen jäähdytys: lämpöpumpun toimintaperiaate yksinkertaisesti käännetään toisinpäin. Tätä jäähdytystä voidaan käyttää käänteistoiminnolla. Tämä tarkoittaa sitä, että jäähdytysprosessi käännetään sisäisesti vastakkaiseksi tai se vaihdetaan ulkopuolelta primääri- tai sekundääriliitännän kautta. Kuten jääkaapissa, lämpöpumppu tuottaa sitten aktiivisesti kylmää ilmaa. Silloin puhutaan aktiivisesta jäähdyttämisestä.