Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Energiakriisi: syyt, ratkaisut ja vaihtoehdot

Kysy neuvoa asiantuntijalta
(Kuva: ©ssuaphotos/Shutterstock.com)

Jos energian kysyntää ei voida enää tyydyttää käytettävissä olevilla keinoilla ja varannoilla, syntyy energiakriisi. Tällä on kauaskantoisia seurauksia yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen elämään. Historia on täynnä esimerkkejä aina nykyaikaan asti. Selvitämme syitä ja seurauksia ja osoitamme, mitkä teknologiat soveltuvat energiakriisin hillitsemiseen.

Mikä on energiakriisi?

Teollisuus, kotitaloudet, kauppa ja liikenne tarvitsevat energiaa. Viime aikoihin asti energian kysyntä tyydytettiin pääasiassa fossiilisilla polttoaineilla eli polttamalla hiiltä, kaasua ja öljyä. Toisin kuin biomassaa ja uusiutuvia energialähteitä, näitä energialähteitä kutsutaan fossiilisiksi polttoainetyypeiksi. Kun olemassa olevia energiavarantoja ei ole enää saatavilla kysyntään nähden riittäviä määriä, puhutaan energiakriisistä.

Historiallisia energiakriisejä  

Historia on täynnä esimerkkejä energiakriiseistä, 1700-luvun Englannin puupulasta aina 1970-luvun alun ja lopun öljykriiseihin. Meidän ei pidä myöskään unohtaa sitä kriisiskenaariota, jonka ilmastonmuutos kaikkine ekologisine ja taloudellisine seurauksineen tuo tullessaan. Kaikkien energiakriisien taustalla on se tosiasia, että hyväksi havaittua energialähdettä ei voida enää käyttää samassa määrin kuin ennen. Historiallisesti tämä on koskenut useimmiten öljyä. Mutta on ollut myös kriisejä, jotka vaikuttavat maakaasun ja sähkön tarjontaan.

Energialähteestä riippuen syyt sen niukkuuteen vaihtelevat. Historiallisessa Englannissa puun tarjonta katosi laivanrakennusta varten tehtyjen ylisuurten puiden hakkuiden vuoksi. Viime vuosisadan öljykriisit johtuivat raaka-aineen keinotekoisen puutteen aiheuttamasta hintojen räjähdysmäisestä noususta. Energian toimitusvarmuus ei siis ole uhattuna ainoastaan silloin, kun raaka-aineen luonnolliset rajat saavutetaan, vaan myös silloin, kun geopoliittinen kehitys johtaa pulaan. Tuorein esimerkki ovat sodat, jotka korostavat konflikteihin osallistuvien maiden riippuvuutta öljyn ja kaasun tuonnista.

Maailmanlaajuinen öljyhuippu

Riippumatta maailmanpoliittisista tapahtumista, jotka voivat muuttua äkillisesti ja voimakkaasti, meitä odottaa lopullinen kriisi - hetki, jolloin luonnonöljyvarat ehtyvät. Tätä ajankohtaa, jota kutsutaan maailmanlaajuiseksi öljyhuipuksi, on mahdotonta määrittää, mutta yksi asia on kuitenkin selvä: ennemmin tai myöhemmin fossiiliset luonnonvarat loppuvat. Tämä on yksi syy siihen, miksi vaihtoehtoisten energialähteiden laajentaminen on niin tärkeää. Mutta on muitakin syitä.

Ilmastonmuutos kiihdyttää energiakriisiä

Fossiiliset polttoainetyypit ovat ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen tärkein lähde. Niiden poltossa vapautuu hiilidioksidia (CO₂), joka yhdessä muiden kasvihuonekaasupäästöjen kanssa aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Seurauksia ovat myrskyjen yleistyminen, merenpinnan noususta johtuvat myrskytulvat ja kuivuus yhdistettynä sadonmenetyksiin. Tutkijat arvioivat ennakoitavissa olevat vahingot kymmeniksi miljardeiksi. Kolmasosa maailman hiilidioksidipäästöistä on peräisin rakennusten energiantuotannosta. Kotitalouksissa puolestaan jopa 80 prosenttia energiankulutuksesta käytetään lämmitykseen. Tässä on valtava säästöpotentiaali, jota voidaan hyödyntää energiakriisin torjumiseksi. Avain tähän ovat uusiutuvat energialähteet.

Uusiutuvien energialähteiden käyttö energiakriisiä vastaan

Siirtymällä uusiutuviin energialähteisiin voidaan pysäyttää ei-toivottu ilmastonmuutos ja vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Uusiutuvia energialähteitä ovat kaikki ne, jotka ovat käytännössä ehtymättömiä tai uusiutuvat riittävän nopeasti. Näitä ovat mm:

  • Geoterminen energia (ympäristöenergia)
  • Aurinkoenergia
  • Biomassa (esim. puu)

Jotta uusiutuvia energialähteitä voitaisiin käyttää tehokkaasti, kotitalouksille, kaupallisille yrityksille ja kunnille on tarjolla erilaisia tekniikoita. Näitä ovat mm:

  • Lämpöpumput
  • Aurinkosähköjärjestelmät
  • Aurinkolämpöjärjestelmät
  • Pellettilämmitysjärjestelmät

Seuraavalla videolla näytetään, miten uusi Viessmann Vitocal-lämpöpumppu toimii ja hyödyntää uusiutuvia energialähteitä:

Koska siirtymistä uusiutuviin lämmöntuottajiin ei voida toteuttaa yhdessä yössä ja koska uusiutuvat energialähteet eivät ole täysin ilmaisia, on olemassa muitakin toimenpiteitä, joilla on merkitystä energiakriisin torjumisessa. Ensinnäkin energiansäästö ja energiatehokkuuden parantaminen. Kotitalouksissa tämä voidaan joskus saavuttaa yksinkertaisilla toimenpiteillä, kuten seuraavassa selitetään.

(Kuva: ©mongta studio/Shutterstock.com)

Näin säästät energiaa

Viimeaikaisten energiahuoltokriisien vuoksi yksityiset käyttäjät ja asunnonomistajat ovat joutuneet kysymään yksinkertaista... Mitä voin tehdä itse? Miten voin säästää energiaa? Ja voisinko jopa tulla riippumattomaksi fossiilisista polttoaineista, joiden hinnat vaihtelevat niin paljon? Seuraavassa luettelossa on joukko toimenpiteitä, joilla voit lisätä tehokkuutta ja säästöjä. Klikkaamalla linkkiä pääset vastaavaan oppaaseen.

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet