Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Lämmitysjärjestelmän uusiminen - miksi, milloin ja miten?

Kysy neuvoa asiantuntijalta

Pelko korkeista kustannuksista ja muutostöiden vaivasta lannistaa uusimaan lämmitysjärjestelmiä. Monissa tapauksissa se on kuitenkin kiireellisesti tarpeen, joko järjestelmän iän tai riittämättömän energiataseen vuoksi. Ne, jotka epäröivät kotinsa lämmitysjärjestelmän uusimista, kokevat usein juuri sen, mitä he olivat halunneet välttää. Korkeat lämmityskustannukset ja laskut viallisten osien korjaamisesta ja vaihtamisesta tai lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta pakon edessä. Luomme tässä artikkelissa katsauksen siihen, miten tämä voidaan välttää. Saat tietoa oikeasta ajankohdasta lämmitysjärjestelmän vaihtamiselle, vaadittavasta suunnittelutyöstä ja kustannuksista.

Lämmitysjärjestelmän uusiminen säästää lämmityskustannuksissa

On monia tapoja säästää energiaa kodissasi. Näistä lämmitysjärjestelmän uusiminen tarjoaa suurimmat mahdollisuudet. Uusi lämmitysjärjestelmä tai aurinkolämpöjärjestelmän asentaminen katolle voi tuoda huomattavia säästöjä. Tarkkaa laskentaa varten on otettava huomioon rakennuksen energiatilanne. Yleissääntönä voidaan kuitenkin todeta, että energiakustannuksista voidaan säästää jopa kolmannes, jos lämmitysjärjestelmää uusittaessa käytetään myös uusiutuvia energialähteitä. Erityisesti yhdessä muiden toimenpiteiden kanssa, kuten ulkoseinien eristämisellä tai ikkunoiden ja ovien uusimisella, saavutetaan noin kymmenen prosentin säästöt.

Valtion tuki lämmitysjärjestelmän uusimisessa  

Lämmitys ja lämmin käyttövesi muodostavat keskimäärin 70 prosenttia kotitalouksien energiakustannuksista. Näin ollen lämmitysjärjestelmän uusiminen voi maksaa itsensä takaisin jo lyhyessä ajassa, vaikka se onkin taloudellinen haaste. Valtion tuet voivat auttaa tekemään toimenpiteestä kustannustehokkaan. Tukikelpoisia ovat uusiutuvat energialähteet. Valtio nimittäin tukee juuri niitä lämmitysjärjestelmiä, jotka mahdollistavat lämmityksen uusiutuvilla energialähteillä. Ajan mittaan nämä hyödyttävät paitsi lompakkoasi myös ympäristöä.

Milloin lämmitysjärjestelmä pitäisi uusia?

Yleisesti voidaan sanoa, että lämmitysjärjestelmän uusiminen kannattaa ajoittaa kevät/kesäaikaan, jolloin syksyllä oltaisiin jo valmiina ottamaan laskussa olevat lämpötilat vastaan, lämmitysjärjestelmän uusimisen jälkeen. Ilmeinen etu lämmitysjärjestelmän uusimisesta lämmityskauden ulkopuolella on se, että parannuksille jää enemmän aikaa ja toimenpiteet voidaan toteuttaa ennen kylmempien kuukausien saapumista. Lämmitysjärjestelmän uusiminen on kuitenkin mahdollista myös talvikuukausina, ja se voidaan yleensä tehdä yhdestä kolmeen päivässä. Näiden tekijöiden lisäksi kyse on lähinnä siitä, että pitää silmällä omia kustannustekijöitä ja tarkistaa etukäteen, missä vanhan lämmitysjärjestelmän heikot kohdat ovat.

Seuraavissa tapauksissa vaihto kannattaa:

  • Noin 25 vuotta vanhat tai sitä vanhemmat lämpökattilat
  • Vanhat lämpökattilat, jotka eivät ole vielä hajonneet, mutta ovat jo 20 vuotta vanhoja (asennettu 2000-luvulla).
  • Ylisuuret lämpökattilat, jotka vievät paljon tilaa kattilahuoneessa ja toimivat jatkuvasti korkeilla kattilaveden lämpötiloilla

Oikea menettely lämmitysjärjestelmän uusimiseksi

Ennen lämmitysjärjestelmän uusimista on tärkeää tutustua vaihtoehtoihin. Tämä voi alkaa esimerkiksi keskusteluilla naapureiden kanssa tai läheisiltä ystäviltä ja naapureilta saaduilla suosituksilla. Lämmitysjärjestelmän uusiminen on yksi tehokkaimmista käytettävissä olevista energiatehokkaista toimenpiteistä.

Suosittelemme Viessmann-artikkeleitamme  hyvänä paikkana oman verkkotutkimuksen tekemiseen.

Ennemmin tai myöhemmin jokaisen polun pitäisi johtaa lämmitysurakoitsijalle, ja tässä tapauksessa lämmitysjärjestelmän asentajalle. He tietävät tarkkaan, mitä lämmitysjärjestelmiä on saatavilla, ja paljon kokemusta lämmitysjärjestelmien uusimisesta. Neuvoa asiantuntijalta-linkistä  voit lähettää kyselyn maksuttomasta konsultaatiosta lämmitysjärjestelmäsi uusimiseen. Lähimmän lämmitysjärjestelmäasentajan, joka voi neuvoa sinua prosessissa ja ryhtyy uusimaan lämmitysjärjestelmääsi löydät Jälleenmyyjähaussamme. Toinen vaihtoehto on kääntyä energiatehokkuusasiantuntijan puoleen. Tällaista energianeuvojaa suositellaan erityisesti, jos suunnittelet laajoja korjaustoimenpiteitä.

Lämmitysjärjestelmän uusimisen kustannukset, mukaan lukien lämpöpumpun vaihto, vaihtelevat toimenpiteestä ja valitusta lämmitysjärjestelmästä riippuen. Joka tapauksessa kannattaa ottaa huomioon kaksi näkökohtaa - ensinnäkin uuden lämpöpumpun tuoma energiansäästö, joka on keskimäärin 10-20 prosenttia, ja toiseksi käytettävissä olevat tukivaihtoehdot.

Kuva: © A. ja I. Kruk / Shutterstock.com

Tehokkaan ja huipputeknisen Viessmann-lämmitysjärjestelmän lisäksi sinun on varmistettava, että sinulla on oikea lämmitysjärjestelmän asentaja. Asennusliikkeet, joihin saat yhteyden Jälleenmyyjä-hakumme  kautta, ovat alansa asiantuntijoita. Heillä on vuosien kokemus lämmitysjärjestelmien uusimisesta. Monet asiakkaat ovat myös yllättyneitä siitä, että uusimiseen liittyvät rakennustyöt ovat suhteellisen yksinkertaisia. Kokemus on osoittanut, että lämmitysjärjestelmien uusiminen sujuu usein paljon odotettua nopeammin.

Oikea tekniikka lämmitysjärjestelmän uusimiseen

Ennen kuin työmiehet voivat aloittaa, sinun on valittava oikea lämmitysjärjestelmä. Tukien lisäksi perustekijöitä ovat rakennuksen energiatilanne, ikä ja kattilahuoneen käytettävissä oleva tila.

Mitä on otettava huomioon, kun lämmitysjärjestelmä vaihdetaan?

Kun oikea lämmitysjärjestelmän asentaja on löydetty ja suunnitelma on tehty, on aika aloittaa työt. Lämmitysjärjestelmän uusiminen tarkoittaa sitä, että talossa on ennemmin tai myöhemmin työmiehiä, ja monille omistajille tämä voi tilapäisesti rajoittaa henkilökohtaista viihtyvyyttä omassa kodissaan. Mutta myös edut on syytä ottaa huomioon, sillä tällaisista toimenpiteistä on selvää hyötyä ja ne auttavat säästämään energiaa ja kustannuksia pitkällä aikavälillä. Lisäksi työn kesto riippuu aina valitusta lämmitysjärjestelmästä.

Vesikiertoisen  lämmitysjärjestelmän  tasapainotus

Vesikiertoinen tasapainotus on tehtävä osana vaihtotyötä. Tämä toimenpide on tärkeä, jotta uusi Viessmann-lämmitysjärjestelmä voi hyödyntää säästöpotentiaalinsa täysimääräisesti. Kaikkien pattereiden hydronisella tasapainotuksella varmistetaan, että lämmityspinnat saavat lämpöä tasaisesti ja että teho vastaa kunkin patterin ja lämmitysjärjestelmän tehoa. Vesikiertoisen tasapainotuksen suorittaa vain urakoitsija, joka säätää virtausmäärän tarkasti termostaattiventtiilissä. Monissa tapauksissa venttiilit on myös vaihdettava.

Vertaile kustannuksia - lämmitysjärjestelmän uusiminen kannattaa

Kun kaikki toimenpiteet on suoritettu ja lämmitysjärjestelmä ja patterit on säädetty huolellisesti, voit vihdoin nähdä, miten uusi lämmitysjärjestelmä vertautuu vanhaan. Siihen, säästätkö todella niin paljon lämmityskustannuksissa kuin olit suunnitellut ennen uusimista, ei voi vastata yleisellä tasolla. Yksilöllisellä lämmityskäyttäytymisellä ja kyseisen vuoden keskilämpötiloilla on merkitystä, ja jälkimmäiseen emme voi juurikaan vaikuttaa. Jokainen yksilö voi kuitenkin vastata ulkoisiin tekijöihin kustannustietoisella lämmityskäyttäytymisellä. Uudistettu ja oikein säädetty lämmitysjärjestelmä tekee tästä tehokkaan lähestymistavan. 

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet