Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset
Viessmannin lämmitysveden puskurivaraaja, jossa on raikasvesi-moduuli.

Puskurivaraajiin varastoidaan lämpöenergiaa, jota ei tällä hetkellä tarvita, jotta sitä voidaan käyttää myöhemmin tarpeen mukaan. Lämminvesipuskureita käytetään pääasiassa silloin, kun lämpöä ei tarvita jatkuvasti. Esimerkiksi keskimääräisessä kotitaloudessa lämmityksen ja lämpimän käyttöveden käytön huippuajat ovat aamulla ja illalla. Keskuslämmityksen varaajaan ja käyttöveden lämmitykseen tarkoitettu aurinkolämpöjärjestelmä tuottaa kuitenkin suurimman tuoton keskellä päivää. Kaasu- tai kiinteän polttoaineen kattila sen sijaan olisi jatkuvasti päällä ja pois päältä. Puskurisylinteri vähentää tätä vaihtelua ja epätasaista lämmöntuotantoa. Se tuottaa lämpöä silloin, kun on kysyntää, ja varmistaa, että lämmöntuottaja toimii jatkuvasti optimaalisella tehotasolla.

Viessmann tarjoaa laajan valikoiman puskurisylintereitä käyttöveden lämmittämiseen ja lämmitykseen. Nämä varustetaan eri tavoin niiden ydintehtävien mukaan ja yksilöllisiin tarpeisiin sopiviksi. Tuotevalikoimassa on ratkaisuja asuinrakennuksiin sekä kaupallisiin ja kunnallisiin sovelluksiin.

Rakenne mahdollistaa lämpöenergian optimaalisen käytön

Lämpöenergian väliaikainen varastointi edellyttää erityistä suunnittelua. Lämmitysveden puskurivaraaja on periaatteessa teräksestä valmistettu sylinteri, joka on varustettu hydraulisilla liitäntävaihtoehdoilla. Niiden määrä vaihtelee mallista ja sovellusalueesta riippuen. Lisäksi Viessmannin lämmitysvesipuskurivaraajat on varustettu polyesterivillasta valmistetulla ympärivuotisella lämpöeristyksellä. Tämä auttaa minimoimaan lämpöhäviöt. Se tekee myös puskurivaraajan lisäeristyksen tarpeettomaksi.

Yksilöllisiin tarpeisiin mukautuminen

Mallista ja olosuhteista riippuen Viessmannin puskurivaraajassa on myös liitäntä uppokuumentimelle, sisäinen epäsuora lämpökierukka aurinkokeräinten tai lisäkerrostusjärjestelmän liittämistä varten. Lisäksi lisävarusteena voidaan toimittaa raikasvesimoduuli tai integroida aaltopahvin muotoinen käyttövesiputki, jos puskurisylinteri on tarkoitettu myös lämpimän käyttöveden syöttöön.

Mallitalo, jossa on lämmitysjärjestelmä ja lämmitysveden puskurisylinteri kellarissa.

Puuskurivaraaja: toimintaperiaate

Puskurivaraaja on aina lämmöntuottajan ja lämmönkuluttajan (esim. patterit) välissä. Kattila lämmittää lämmitysveden, joka virtaa puskurisylinterin läpi. Lämmöntuottajan virtaama vesi sekoittuu puskurisylinterissä pattereiden kylmään paluuveteen. Tämä nostaa veden lämpötilaa, jotta se voidaan tarvittaessa päästää virtauksena pattereihin. Lämmönkuluttajilta tuleva kylmä paluuvesi virtaa sitten takaisin lämmitysveden puskurivaraajaan. Jos puskurivaraajasta saadaan lämpöä myös lämpimälle käyttövedelle, kuluttajia ovat pattereiden lisäksi myös hanat, suihkut, kylpyammeet ja astianpesukoneet.

Veden tiheys suhteessa tilavuuteen riippuu lämpötilasta. Näin ollen kuuma vesi on aina puskurivaraajan yläosassa. Sieltä se virtaa pattereihin. Pattereista tuleva kylmä paluuvesi on säiliön pohjalla ja virtaa sieltä kattilaan, jossa se voidaan lämmittää uudelleen. Kattila, puskurisäiliö ja patterit muodostavat siis suljetun järjestelmän.

Puskurivaraaja käyttöveden lisälämmitystä varten

Jos puskurivaraaja lämmittää myös käyttövettä, on mahdollista täydentää puskurisylinteriä Vitotrans 353 -raikasvesimoduulilla. Tämä toimii jatkuvan virtauksen periaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että lämmin käyttövesi virtaa moduulin läpi, ohi  puskurivaraajassa olevan lämpimän lämmitysveden, ja lämpiää samalla epäsuorasti. Näin hygieeninen lämmin käyttövesi lämmitetään kunkin kotitalouden yksilöllisten tarpeiden mukaan. Lämpimän käyttöveden varastointia ei enää tarvita, mikä on tilaa säästävä ratkaisu.

Vitocell 100-E -valikoima sisältää puskurisäiliöitä, joiden tilavuudet vaihtelevat 46 ja 2000 litran välillä. Vitocell 140-E -mallia voidaan käyttää myös yhdessä raikasvesimoduulin kanssa. Lisäksi siinä on sisäinen epäsuora lämpökierukka, jota voidaan käyttää esimerkiksi aurinkokeräinten liittämiseen. Näin ollen tämä Viessmann-puskurivaraaja soveltuu myös kaksitilalämmitysjärjestelmiin eli järjestelmiin, joissa on kaksi lämmöntuottajaa.

Viessmannin lämmitysveden puskurisylinterit

Puskurivaraaja, jossa on ylimääräinen kerrostamisjärjestelmä

Kuten edellä mainittiin, veden tiheys muuttuu lämpötilan mukaan. Kuuma vesi on tilavuuteensa nähden kevyempää ja nousee siksi pystysuorassa astiassa ylöspäin. Puskurisylinterissä tämä vaikutus johtaa yleensä sekoittumiseen.  Vitocell 160-E  on varustettu ositetulla latauslaitteella, jolloin kylmä paluuvesi jää pohjaan, kun taas kuuma käyttövesi voidaan aina ottaa ylhäältä. Tämä on suuri etu, sillä varastosäiliön ei tarvitse olla täynnä lämpöenergiaa hanojen, suihkujen tai kylpyammeen käyttöön.  

Varmista häiriötön toiminta

Lämmitysveden puskurisylinterin toimintaa valvotaan myös osana lämmitysjärjestelmän huoltoa. Tämä auttaa varmistamaan häiriöttömän toiminnan. Silmämääräisen tarkastuksen aikana lämmitysasiantuntija tarkistaa puskurivaraajan, pumput ja venttiilit vaurioiden, korroosion, lian ja vuotojen varalta. Tämä on ensisijaisesti varotoimenpide. Tällöin keskitytään komponenttien välisiin liitäntöihin, jotta varmistetaan, että ne ovat optimaalisesti koordinoitu keskenään. Loppujen lopuksi Viessmann-puskurisylinteri vaatii kuitenkin hyvin vähän huoltoa.

Ilmanpoistoventtiilit helpottavat huoltoa

Lämmöntuottaja, puskurivaraaja ja lämmönkuluttajat muodostavat suljetun järjestelmän. Siitä huolimatta on aina olemassa riski, että järjestelmään pääsee ilmaa. Viessmannin Vitocell-tuotevalikoimassa on ilmanpoistoventtiilit, joiden avulla ilma pääsee poistumaan. Niiden avulla Viessmann-kumppanisi voi helposti ilmata puskurivaraajan.

Lämmitysveden laatu takaa alhaiset kulut

Puskurivaraaja sisältää vähähappista lämmitysvettä, joten ylimääräinen ruostesuojaus ei yleensä ole tarpeen. Jos vesi on laadultaan tiettyä ja täyttää vaatimukset, puskurisylinteristä ei tarvitse poistaa kalkkia. Tilanne on eri käyttövesivaraajien osalta. Tällöin vesijohtovesi virtaa kuumien lämmönvaihtimien yli. Veden kovuudesta riippuen kalkkisaostumia voi muodostua, jolloin Viessmann-kumppanisi poistaa myös nämä.

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet