Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Aurinkolämpöjärjestelmä - tehokas ja edullinen lämmitys

Kysy neuvoa asiantuntijalta

Aurinkolämpöjärjestelmän avulla voit käyttää ilmaista aurinkoenergiaa ja vähentää kuukausittaisia energiakustannuksiasi. Lisäksi aurinkolämpöjärjestelmän asentamalla vähennät hiilidioksidipäästöjä. Investoimalla aurinkolämpöjärjestelmään voit myös nostaa kiinteistösi arvoa.

Olipa kyseessä asuin-, liike- tai kunnallinenrakennus, Viessmannin tekniikan avulla voit turvata järjestelmän tulevaisuuden ja luottaa kaikkien järjestelmän osien optimaaliseen yhteistoimintaan. Meillä on yli 40 vuoden kokemus aurinkolämpöjärjestelmien kehittämisestä ja valmistuksesta, joten voit luottaa korkeaan laatuun ja tekniseen asiantuntemukseemme. Aurinkolämpö on myös ihanteellinen tapa täydentää lämmitysjärjestelmää. Kaikki Viessmannin järjestelmät on suunniteltu toimimaan yhdessä aurinkolämpöjärjestelmän kanssa, joten ei ole väliä, valitsetko uuden öljy- tai kaasulauhdutuskattilan vai lämpöpumpun.

Mikä on aurinkolämpöjärjestelmä?

Aurinkolämpöjärjestelmä on pohjimmiltaan järjestelmä, jota voidaan käyttää käyttöveden lämmitykseen ja lämmityksen tukemiseen. Aurinkoenergia on ilmaista, joten säästät fossiilista energiaa. Huomaat myös, että investointisi aurinkolämpöjärjestelmään maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa, sillä energialähteestä ei aiheudu kustannuksia.

Aurinkolämpöjärjestelmän suunnittelu

Jotta auringon energiaa voidaan hyödyntää, tarvitaan keräimiä, jotka vangitsevat säteet. Viessmann Vitosol putki- ja tasokeräimet on kehitetty juuri tätä varten. Nämä keräimet imevät auringon säteet ja muuttavat ne käyttökelpoiseksi lämmöksi. Keräinten lisäksi aurinkolämpöjärjestelmä koostuu absorboijasta, aurinkopiiristä ja aurinkonesteestä tai -aineesta. Kun säteet osuvat keräimiin, energia muuttuu absorboijassa lämmöksi. Se pumpataan ensin puskurivaraajaan tai käyttövesivaraajaan ja jaetaan sieltä kotitalouden käyttöön joko lämmityksen tueksi tai käyttöveden lämmitykseen. Ensin lämpö kuljetetaan sopivaan varastosäiliöön väliaineen - aurinkonesteen - avulla. Käyttövesivaraajasta lämmin vesi ohjataan vedenottopisteisiin, kuten hanaan tai suihkuun.

Onko aurinkolämpö aina yhdistettävä lattialämmitykseen?

Yleinen harhaluulo on, että aurinkolämpö keskuslämmityksen varajärjestelmänä on mahdollista vain yhdessä lattialämmitysjärjestelmien kanssa. Myös perinteisiä pattereita voidaan käyttää aurinkolämpöjärjestelmän kanssa. Tuotto on vain hieman alhaisempi vuotuisena keskiarvona, ja se johtuu pääasiassa pattereiden hieman korkeammista paluulämpötiloista.

Eriyttäminen sovellusvaihtoehtojen mukaan

Voit käyttää aurinkoenergiaa omiin tarpeisiisi kahdella tavalla. Yksityiskohtaiset tiedot käyttöveden lämmityksestä ja keskuslämmityksen tukemista löytyvät alta.

Kaavio: lämpimän käyttöveden lämmitys aurinkolämmöllä

Tämän ratkaisun ytimessä on kaksitoiminen lämminvesivaraaja. Kun auringon säteily on riittävää, aurinkolämpöjärjestelmän aurinkovoima lämmittää lämminvesivaaraajan vettä alemman epäsuoran kierteen kautta.

Kun lämpötila laskee lämpimän veden ottamisen vuoksi, esimerkiksi kylpyä tai suihkua varten, kattila käynnistyy tarvittaessa lisälämmityksen aikaansaamiseksi toisen piirin kautta. Viessmann Vitosol -aurinkokeräinten asennus on yksinkertaista integroitujen meno- ja paluuputkien ansiosta, mikä takaa myös suhteellisen alhaisen investoinnin.

Aurinkolämpöjärjestelmän ja Vitocell-malliston tuotteiden yhdistelmävaihtoehdot takaavat myös korkean käyttöveden lämmitysmukavuuden. Voit käyttää myös Vitocell 100-U/W- tai Vitocell 100-W  -kaksitilaisia käyttövesivaraajia. Kaikki laitteet voidaan liittää saumattomasti aurinkolämpöjärjestelmään.

Mitä on otettava huomioon aurinkolämpöjärjestelmää suunniteltaessa?

Kun suunnitellaan aurinkolämpöjärjestelmää omakotitaloon tai kahden perheen taloon, sovelletaan seuraavaa nyrkkisääntöä: jos keräinpinta-ala on suunnattu kaakon ja lounaan välille, 100 litran keräilytilavuutta kohti on oletettava 1,5 neliömetriä tasokeräimiä tai 1,0 neliömetriä putkikeräimiä. Epäsuotuisasta suunnasta tai kaltevuudesta johtuvat tuottohäviöt voidaan kompensoida hieman suuremmalla keräinpinta-alalla. Pätevät yhteistyökumppanimme auttavat sinua suunnittelussa.

Kaavio: Käyttöveden lämmitys ja keskuslämmityksen varajärjestelmä aurinkolämmöllä

Aurinkokeräimissä lämmitettyä aurinkonestettä voidaan käyttää myös lämmitysveden lämmittämiseen. Tätä varten lämmityspiiri käyttää lämmönvaihtimen kautta aurinkokeräinten jatkuvasti lämmittämää vettä. Ohjausyksikkö tarkistaa, saavutetaanko haluttu huonelämpötila. Jos lämpötila on alle asetetun arvon, myös lämpökattila käynnistyy. Lämpimän käyttöveden lämmitykseen ja keskuslämmityksen varajärjestelmän pinta-ala on noin yksi neliömetri jokaista kymmentä asuintilojen neliömetriä kohti.

Aurinkolämpöenergian säästöpotentiaali

Käyttöveden lämmitys tarjoaa tärkeän säästöpotentiaalin. Leveysasteillamme aurinkokeräimet yhdistettynä käyttövesivaraajaan ovat mielenkiintoisin vaihtoehto lämminvesivaraajalle erityisesti kesäkuukausina. Omakotitalossa aurinkoenergia kattaa jopa 60 prosenttia käyttöveden lämmitykseen tarvittavasta energiasta. Jos yhdistät käyttöveden ja lämmitysveden lämmityksen, säästät noin 35 prosenttia tarvittavasta kokonaisenergiasta - joka vuosi. Jopa keväällä ja syksyllä voit usein sammuttaa lämminvesivaraajan, kun käytät aurinkoenergiaa lämmityksen tukena.

Kuvassa on pylväsdiagrammi, joka kuvaa auringon kattavuutta vuoden aikana: 24 % tammi-joulukuussa ja 86 % kesällä.

Seuraavassa taulukossa esitetään säästöpotentiaali:

TeknologiaKaasun säästötCO₂-säästö/vuosiEnergiakustannussäästöt/vuosi
kaasukondenssikattila  + yhdistetty lämminvesivaraaja, jossa on aurinkolämmityksen tuki*.29 %20 %€1030

* Annetut arvot on määritetty simuloimalla, kun oletetaan, että Potsdamissa, Saksassa on tavanomainen kotitalousprofiili. Yhden perheen talo, jossa on neljän hengen kotitalous (nykyisellä kaasukattilalla), 150 neliömetriä asuintilaa ja 2500 kuutiometriä kaasua. Kulutuskustannukset pyöristetty vakioarvoja käyttäen (EID). Taloudellisen tehokkuuden laskennassa käytettiin liittovaltion tilastokeskuksen energian hintoja. Investointikustannukset: Viessmannin bruttoluettelohinta lisättynä keskimääräisillä asennuskustannuksilla valtakunnallisesti (voi vaihdella yksilöllisesti).

Huomautus: Laskelmamme ovat teoreettisia esimerkkejä, jotka perustuvat erilaisiin oletuksiin ja riippuvat tietyistä yleisistä olosuhteista. Emme ota vastuuta niiden oikeellisuudesta ja siirrettävyydestä todellisiin järjestelmiin. Todelliset kustannukset ja mahdolliset säästöt voivat vaihdella, ja ne on laskettava kussakin yksittäistapauksessa kulloisenkin paikkakunnan erityispiirteiden ja yleisten olosuhteiden perusteella.

Tarkista vaatimukset ennen aurinkolämpöjärjestelmän ostamista

Viessmannin putkikeräimet

Aurinkolämpöjärjestelmän tuotto riippuu suurelta osin paikan päällä vallitsevista olosuhteista. Erityisen hyviä tuloksia voidaan saavuttaa etelään suuntautuvilla katoilla, joiden kaltevuus on 30-40 astetta. Jos katto on suunnattu itään tai länteen, talon omistajat voivat odottaa jopa 20 prosenttia pienempää tuottoa vastaavalla kaltevuudella. Hieman epäsuotuisampi suuntaus voidaan kompensoida suuremmalla keräinpinta-alalla. Katon suuntauksen ja kaltevuuden lisäksi on tärkeää, että katto on riittävän suuri ja mahdollisimman varjostamaton. Jos viereiset talot, puut tai vuoret varjostavat kattopintaa pitkiä aikoja vuoden aikana, aurinkoenergian tuotto pienenee. Energiakustannusten säästöt ovat pienemmät ja taloudellinen tehokkuus kärsii.

Jos haluat hankkia aurinkolämpöjärjestelmän, kannattaa kysyä neuvoa päteviltä yhteistyökumppaneiltamme. Nämä asiantuntijat tarkistavat paikalliset olosuhteet ja määrittelevät nopeasti parhaan tavan asentaa tekniikka ja integroida se lämmitysjärjestelmääsi. He voivat myös huolehtia ammattimaisesta suunnittelusta ja asentaa aurinkolämpöjärjestelmän niin, että se toimii luotettavasti ja taloudellisesti pitkään.

Aurinkolämpöjärjestelmien laatuominaisuudet

Jotta aurinkolämpöjärjestelmän hankinta kannattaisi, tekniikan on toimittava luotettavasti pitkällä aikavälillä. Tärkeä laatuominaisuus on Solar Keymark -sertifikaatti. Se on aurinkolämpötuotteiden laatumerkki, joka perustuu eurooppalaisiin standardeihin. 

Viessmannin aurinkolämpöjärjestelmät saavat hyviä pisteitä suorituskyvystä ja kestävyydestä. Vitosol-aurinkokeräimet on valmistettu korroosiota ja UV-säteilyä kestävistä materiaaleista. Tämä on todistettu vaikuttavimmin EN 12975 -testistandardin mukaisissa laatutesteissä. Tämä vahvistaa samalla tasaisen korkean lämpötehon. Patentoitu ThermProtect suojaa myös luotettavasti ylikuumenemiselta. Uusien Viessmannin tasokeräinten absorberit muuttavat ominaisuuksiaan (pintarakennettaan) säteilemään enemmän energiaa. Viessmannin tyhjiöputkikeräimet, kuten Vitosol 200-TM, lakkaavat siirtämästä aurinkoenergiaa aurinkoväliaineeseen tietyn keräimen lämpötilan ylittyessä. Aurinkolämpöjärjestelmien suunnittelu on yksinkertaisempaa ja asennustyö on vähäisempää. Komponentteja, kuten esijäähdytysastioita ja pysähtymisjäähdyttimiä, ei tarvita. Tämä lisää turvallisuutta ja vähentää investointikustannuksia.

Aurinkolämpö kaupallisiin projekteihin

Joillakin teollisuuden aloilla erittäin korkeissa lämpötiloissa tuotettava prosessilämpö on välttämätöntä. Tällaisia teollisuudenaloja ovat esimerkiksi elintarvikkeiden, lannoitteiden ja rakennusmateriaalien valmistus sekä lääkeyritykset ja sairaalat. Suurempiin lämmöntarpeisiin Viessmannilla on useita ratkaisuja lämmön, höyryn, sähkön tai jäähdytyksen tuottamiseen. Energian toimittajina voidaan käyttää fossiilisia energialähteitä, kuten öljyä ja kaasua, sekä uusiutuvia energialähteitä. Suuret lämpöpumput soveltuvat parhaiten lämmöntuotantoon ympäristöenergialla. Sähkön ja lämmön samanaikaiseen tuotantoon sopivat kaasukäyttöiset sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköt.

Tuotevalikoima

Viessmann tarjoaa laajan taso- ja tyhjiöputkikeräinvalikoiman avulla joustavia ja yksilöllisiä ratkaisuja jokaiseen tarpeeseen.

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet