Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Smart Home - älykoti Viessmannin ratkaisuilla

Kysy neuvoa asiantuntijalta
Kuva: © visivastudio | Shutterstock.com

Digitalisaatiosta puhuttaessa yksi termi nousee toistuvasti esiin: älykoti. Se on termi, jolle ei ole yksiselitteistä määritelmää. Useimmat tarkoittavat älykodilla teknologisesti älykästä taloa, jossa tuotteet ja esineet kommunikoivat keskenään ja jota voidaan ohjata verkkoon liitetyillä mobiililaitteilla, kuten älypuhelimilla, tableteilla ja ääniavustajilla. Siihen liittyy kuitenkin paljon muutakin. Älykodin ansiosta esimerkiksi energiavirtoja voidaan mitata optimaalisesti ja tarkkailla ajan mittaan. Tämä voi auttaa tunnistamaan mahdolliset säästömahdollisuudet. Mutta miten älykoti oikeastaan toimii ja miten lämmitysjärjestelmät voidaan integroida siihen?

Miten älykoti toimii?  

Älykäs koti perustuu periaatteeseen: syöttö, käsittely, lähtö. Selitämme lämmitystä ohjaavan Viessmann ViCare -sovelluksen avulla miten tämä toimii käytännössä.  

Syöttö: sovellus käynnistetään älypuhelimella tai tabletilla. Käyttöliittymä avautuu ja näyttää lukuisia toimintoja, kuten halutun lämpötila-asetuksen. Napsauttamalla kyseistä käyttöliittymää sovelluksen käyttäjä voi antaa älykodille komennon.

Käsittely: Jokaisessa älykodissa on älykodin ohjauskeskus. ViCare-sovelluksen tapauksessa sitä kutsutaan myös internetkäyttöliittymäksi. WiFi:n kautta annettu käsky (haluttu lämpötila on saavutettava) vastaanotetaan ja käsitellään tässä ohjauskeskuksessa. WiFin lisäksi Smart Home -laitteet käyttävät myös muita siirtostandardeja, kuten Bluetoothia, Z-Wavea ja KNX:ää, joista jälkimmäinen on langallinen ratkaisu.

Lähtö: Käsittelyn jälkeen käsky suoritetaan lähtölaitteen avulla. Esimerkissämme tämä on lämmitysjärjestelmä, joka kuljettaa lämmitysvettä pattereihin, kunnes määritetty haluttu lämpötila on saavutettu. Lähtölaitteesta riippuen sovelluksen käyttäjälle ilmoitetaan komennon etenemisestä ja tuloksesta.

Älykodin edut

Edellä mainitun esimerkin lisäksi Smart Home-laitteilla on käytännössä muitakin sovellusalueita, kuten hehkulamput, musiikkijärjestelmät ja ulko-ovet. Muita esimerkkejä ovat robotti-imurit, älykkäät pesukoneet, valvontakamerat ja jopa kahvinkeittimet. Käytännössä kodinomistajat tavoittelevat useita tavoitteita, mutta tärkeimpiä ovat energiansäästö, asuinmukavuuden lisääminen ja turvallisuus.

Energian säästäminen teknologian avulla

Energiaa voi säästää monin tavoin. Yksi niistä on älykkään ja tehokkaan lämmitystekniikan käyttö. Säästöpotentiaali on huomattava, sillä merkittävä osa kotitalouksien energiantarpeesta kohdistuu lämmöntuotantoon.

Viessmannin älykkäitä lämmitysjärjestelmiä eivät luonnehdi ainoastaan korkea hyötysuhde ja kestävyys. Ne on myös suunniteltu käytettäväksi älykodissa. Koska WiFi on jo integroitu kaikkiin nykyisiin lämmitysratkaisuihin, käyttäjän tarvitsee vain asentaa ViCare-sovellus lämmitysjärjestelmän ohjausta varten. Jos lämmitysjärjestelmässäsi ei vielä ole integroitua internet-liitäntää, voit yksinkertaisesti lisätä sellaisen myöhemmin Vitoconnectin avulla. Tämä mahdollistaa jopa vanhempien lämmitysjärjestelmien liittämisen internetiin muutamalla askeleella ja niiden muuttamisen digitaaliseksi lämmitysjärjestelmäksi.

Kauko-ohjaus sovelluksen kautta

Älypuhelimen tai tabletin avulla järjestelmän omistajat voivat intuitiivisesti käyttää lämmitysjärjestelmäänsä ja säätää lämmitystehoa tarpeidensa mukaan. Lukuisat tilat, kuten avustustoiminto, jossa on eri kytkentäajat jokaiselle päivälle, tai on-the-go-tila auttavat vähentämään energiakustannuksia pitkällä aikavälillä. Energiaa voidaan säästää myös älykkäällä valaistusjärjestelmällä.  

Lisämukavuutta kauko-ohjauksen ansiosta

Kustannussäästöjen lisäksi Smart Home lisää myös käyttömukavuutta. Tämä tarkoittaa, että käyttöön tarvitaan vähemmän kädenliikkeitä. Asukkaiden ei esimerkiksi enää tarvitse kääntää termostaattia asettaakseen halutun lämpötilan. Jos lämmitystä halutaan säätää, riittää yksi komento älypuhelimella.

(Kuva: © goodluz | Shutterstock.com)

Turvallisuus älykkäiden Smart Home -järjestelmien avulla

Kustannusten säästämisen ja mukavuuden lisäämisen lisäksi älykkäät kotijärjestelmät, kuten älykäs, digitaalinen lämmitysjärjestelmä, lisäävät ensisijaisesti toimintavarmuutta. Lämmitysjärjestelmän tapauksessa tarkkaan harkitut sovellusohjelmat, kuten ViCare, pitävät asukkaat aina ajan tasalla ja ilmoittavat heille heti, kun tarvitaan toimenpiteitä. Jos esimerkiksi huolto on ajankohtainen, sovelluksen tausta muuttuu keltaiseksi. Jos se muuttuu punaiseksi, näytetään automaattisesti asentajan yhteystiedot. Näin lämmityskauden aikana ilmenevien vikojen riski pysyy mahdollisimman pienenä.

Myös muut Smart Home-järjestelmät tarjoavat lisäturvaa. Esimerkiksi ovet ja ikkunat voidaan varustaa antureilla. Jos niissä tapahtuu epätavallista nykivää liikettä, hälytys laukeaa. Samalla omistajat saavat viestin älypuhelimiinsa, jotta he voivat reagoida nopeasti. Valvontakamerat voidaan myös verkottaa älykkäästi. Käyttäjät voivat aktivoida ne etänä ja tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Sisäänkäyntialueen älykkäät valaistusjärjestelmät suojaavat kompastumisvaaroilta ja pelottavat samalla mahdollisia murtovarkaita.

Tarkempia tietoja Viessmannin sovellusohjelmista löydät Lämmitys ja sovellus -sivulta.

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet