Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Patterien ilmaus - yksinkertaisesti selitettynä

Etsi lähin LVI-asentaja

Kun ulkona on kylmempää, on myös aika laittaa patterit päälle. Ei ole harvinaista, että pattereista kuuluu ärsyttäviä ja joskus äänekkäitäkin virtausääniä tai pulputusta. Tämä johtuu pattereissa olevasta ilmasta. Äänien lisäksi toinen selkeä merkki patterissa olevasta ilmasta on  se, että lämmitysjärjestelmä ei lämpene kokonaan, eli patterit jäävät kokonaan tai osittain kylmiksi. Oikea toimenpide tässä tapauksessa on lämmitysjärjestelmän ilmaaminen. Jos tätä ei tehdä, osa huoneista jää kylmäksi ja tuotettu lämpöenergia menee hukkaan, koska lämmitysjärjestelmässä olevat ilmakuplat estävät lämmön jakautumisen kunnolla. Selitämme muutamalla selkeällä ohjeella, miten voit helposti ilmata patterisi itse.

Miksi patterit pitää ilmata?

Lämmitysjärjestelmä on suljettu lämmityspiiri, jossa on kuumaa vettä. Lähtökohtana on lämpökattila tai lämmöntuottaja. Siellä vesi lämmitetään ennen kuin se johdetaan putkijärjestelmän ja johtojen kautta asianmukaisiin huoneisiin, joissa se sitten virtaa pattereiden kautta. Nämä puolestaan luovuttavat lämpöä ympäröivään ilmaan.

Jotta lämmitysvesi toimisi moitteettomasti, se on voitava jakaa optimaalisesti. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, jos pattereissa on ilmaa. Tämä johtuu siitä, että ilma johtaa lämpöä paljon huonommin kuin vesi. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että jotkin patterit lämpenevät enemmän kuin toiset. Ärsyttävä sivuvaikutus on patterien pulputus, joka vie monelta asunnonomistajalta hyvän yöunen. Lisäksi pienet ilmakuplat heikentävät koko järjestelmän tehokkuutta.

Jos ilmaat patterit, säästät lopulta rahaa. Koska patteri, johon ei tule riittävästi lämmitysvettä, kuluttaa enemmän energiaa. Halutun lämpötilan saavuttamiseksi termostaattiventtiiliä käännetään yleensä edelleen ylöspäin, mistä aiheutuu suurempia kustannuksia.

Mitä tarvitset patterin ilmaamiseen?

Ennen kuin aloitat lämmitysjärjestelmän ilmaamisen itse, sinulla on oltava muutama asia valmiina. Nämä löytyvät yleensä jokaisesta kotitaloudesta.

Tarvitset seuraavat työkalut lämmitysjärjestelmän ilmaamiseen:

  • lasi, kuppi tai muki
  • rätti tai liina
  • patterin tyhjennysavain

Voit ostaa patterin tyhjennysavaimen tavallisesta rautakaupasta. Kyseessä on tavallisesti vakioneliöavain. Joitakin tyhjennysventtiileitä voi olla mahdollista avata myös tavallisella uraruuvimeisselillä. Tarvitset rätin ja pienen astian, johon voit ottaa talteen mahdollisesti vuotavan lämmitysveden.

Opas patterin ilmaamiseen

Jotta lämmitysjärjestelmä voidaan ilmata kunnolla, tarvitaan vain edellä mainitut työkalut ja seuraavat 7 lyhyttä vaihetta. Kun kaikki työkalut ovat valmiina, voit aloittaa:

  1. Jos olet asunnonomistaja, kierrätyspumppu on kytkettävä pois päältä, jos mahdollista.
  2. Odota nyt noin 30-60 minuuttia, jotta kaikki ilmakuplat ehtivät kerääntyä pattereihin.
  3. Ennen varsinaisen tyhjennysprosessin aloittamista kytke ensin patterit päälle korkeimmalle tasolleen.
  4. Aseta rätti patterin alle niin, että se kerää ilmaventtiilistä vuotavan veden. Vaihtoehtoisesti voit kietoa rätin suoraan venttiilin ympärille.
  5. Aseta nyt avain paikalleen ja pidä astiaa ilmanpoistoventtiilin alla. Avaa patterin venttiili hitaasti avaimella, mutta älä avaa sitä kokonaan. Tarvitaan yleensä puoli kierrosta tai vähemmän, ennen kuin kuulet sihisevän äänen. Varoitus: Ulos virtaava ilma voi olla kuumaa, joten pidä turvallinen etäisyys.
  6. Kun sihisevä ääni hiljenee ja lopulta lakkaa, vesi alkaa vuotaa ulos. Patteri on nyt tyhjennetty ja voit sulkea ilmanpoistoventtiilin. Tämä on tehtävä nopeasti, sillä muuten vettä vuotaa liikaa.
  7. Jos sammutat kiertovesipumpun, älä unohda kytkeä sitä takaisin päälle. Tarkista myös, onko vedenpaine lämmityspiirissä edelleen riittävä.

Huomaa: voit joutua suorittamaan ilmaamisen useammin kuin kerran.

  

Patterien ilmaus vuokra-asunnossa

Vuokralaisena sinulla ei yleensä ole pääsyä pannuhuoneeseen. Sinun ei kuitenkaan tarvitse sammuttaa kiertovesipumppua, jotta lämmitysjärjestelmän tyhjennys onnistuisi. Voit tyhjentää patterit edellä kuvatulla tavalla, mutta päätä ilmaaminen patteriin, joka on kauimpana lämmöntuottajasta.

Tärkeää: vuokralaisena sinulla on oikeus ilmata patterit. Kaikki muut lämmitysjärjestelmän huoltotoimenpiteet ovat kuitenkin vuokranantajan tai kiinteistönhoitoyhtiön vastuulla. Jos lämpö ei jakaudu kunnolla ilmauksen jälkeenkään, ota ensin yhteyttä vuokranantajaan, joka pyytää lämmitysasentajan apua.

Seurantatyöt patterien ilmauksen jälkeen

Vaikka patterien ilmaus olisi onnistunut, on vielä muutamia asioita, joita sinun on otettava huomioon sen jälkeen. Yksi erityisen tärkeä tehtävä on veden tai järjestelmän paineen tarkistaminen. Kun patterit ilmataan, menetetään aina jonkin verran vettä. Jos se on huomattava määrä, lämmitysjärjestelmän vedenpaine voi laskea. Tämä näkyy painemittarista. Tällöin saatat joutua täydentämään lämmitysvettä. Kannattaa tehdä myös jälkitarkastus. Lämmitysjärjestelmää on syytä käyttää vähintään tunnin ajan ilmaamisen jälkeen. Tämän jälkeen on tarkistettava uudelleen lämmöntuoottajasta kauimpana oleva patteri. Jos sieltä ei enää pääse ilmaa ulos, lämmitys on ilmattu onnistuneesti.

Tärkeää: jos ongelmia esiintyy edelleen, vaikka ilmaaminen onnistui, ota yhteyttä LVI-asentajaan, joka voi tarkastaa järjestelmän tarkemmin paikan päällä.

Onko patteri kylmä myös ilmauksen jälkeen?

Joskus lämmitysjärjestelmä pysyy kylmänä tai lämpenee vain puoliksi, vaikka sen ilmaus on onnistunut. Tämä voi johtua monista eri syistä, ja asiantuntija paikan päällä määrittelee sen parhaiten tapauskohtaisesti. Esimerkiksi hydrauliikan tasapainotus voi olla tarpeen tai termostaattiventtiili voi olla jumissa. On myös mahdollista, että lämmityksen ohjausyksikköön on tehtävä muita asetuksia.

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet