Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Lämmityksen yöajan säädön aktivointi

Kysy neuvoa asiantuntijalta

Lämmityksen yösäätö on menetelmä, jolla lämmitystehoa vähennetään tiettyyn aikaan. Teknisessä jargonissa sitä kutsutaan siksi myös alennetuksi toiminnaksi. Tämä johtuu siitä, että yösäätö voidaan aktivoida myös päivällä, jolloin "päiväsäätö" olisi oikea termi. Yötaukosäätöä koskevat asetukset tehdään suoraan lämmityksen ohjausyksikössä, yleensä kohdassa "Aikaohjelma". Ne, joilla ei ole pääsyä tähän, voivat ohjata lämmöntuottajan lämmitystehoa - vaikkakin epäsuorasti - joko manuaalisesti tai ohjelmoitavien termostaattien avulla. Tämä johtuu siitä, että termostaatin muuttaminen ohjaa vain lämmitysveden virtausnopeutta, ei lämmöntuottajan varsinaista lämmitystehoa.

Miksi yösäätö kannattaa?

Lämmitysjärjestelmän yösäätö antaa järjestelmän omistajille mahdollisuuden vaikuttaa suoraan lämmityskäyrään, jota kutsutaan myös lämmityksen ominaiskäyräksi. Toiminnon aktivoiminen siirtää asetettuja huonelämpötiloja alaspäin, jolloin lämmöntuottaja lämmittää vähemmän. Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että valitun alennetun käyttöajanjakson aikana huonetta lämmitetään vähemmän kuin muuna vuorokauden aikana. Voit lukea lämmityskäyrän toiminnasta artikkelistamme "Lämmityskäyrän asettaminen".

Jakaminen useisiin aikavaiheisiin

Jotta yösäätö toimisi, lämmitystoiminto on jaettava useisiin osiin, joita kutsutaan aikavaiheiksi. Lämmitysjärjestelmästä riippuen voidaan valita jopa kahdeksan aikavaihetta. Huonelämmityksen lisäksi aikaohjelmat voidaan asettaa myös käyttöveden lämmitykselle ja käyttöveden kiertovesipumpulle (jos asennettu).

 

Seuraavassa on esimerkki, jossa on neljä aikavaihetta:

  • Aikavaihe 1: 06:45 - 12:15 normaalilla huonelämpötilalla (n. 20 celsiusastetta).
  • Aikavaihe 2: 13:00-18:00, kun huonelämpötila on alennettu (noin 16 celsiusastetta).
  • Aikavaihe 3: 18:15-22:15 normaalilla huoneenlämpötilalla.
  • Aikavaihe 4: 22:15 - 06:30 alennetulla huoneenlämpötilalla.

Tärkeää: Aikavaiheiden välillä huone lämmitetään yleensä alennettuun lämpötilaan. Lämpöpumppujärjestelmät voivat kuitenkin toimia eri tavalla. Katso lämmitysjärjestelmän mukana toimitetuista käyttöohjeista, miten se käyttäytyy aikavaiheiden välillä.

Yöajastuksen edut ja haitat

Vähentämällä lämmitystehoa tilapäisesti järjestelmän omistajat voivat teoriassa säästää lämmityskustannuksissa. Mutta vain teoriassa. Sillä käytännössä säästömahdollisuudet riippuvat monista tekijöistä. Näitä ovat muun muassa kyseisen rakennuksen energiatilanne sekä patteri- ja lämmitysjärjestelmätyyppi.

Rakennukset reagoivat eri tavoin yösäätöön

Hyvin eristetty talo reagoi lämpömassansa vuoksi hyvin hitaasti, sillä se menettää lämpöä hitaasti. Jos yöajastin aktivoidaan esimerkiksi kello 21.00, vaikutus on yleensä havaittavissa vasta useita tunteja myöhemmin - joissakin tapauksissa vasta seuraavana aamuna. Modernisoimattomat rakennukset jäähtyvät paljon nopeammin, mikä vähentää yösäätöjärjestelmän teoreettista säästöpotentiaalia. Samalla huoneet on lämmitettävä uudelleen seuraavana päivänä. Parhaassa tapauksessa yöaikaan tapahtuvalla laskulla säästetyn energiamäärän pitäisi olla suurempi kuin huoneiden uudelleenlämmitykseen tarvittavan energian määrä. Tilanne voi kuitenkin olla täysin päinvastainen.

Yleissääntönä on, että rakennusten varastointimassat ovat erilaisia, ja siksi niihin sovelletaan erilaisia aikavälejä. Tätä tekijää ei saa jättää huomiotta, kun yösäätöä aktivoidaan.

Mitkä järjestelmät sopivat yösäätöön?

Toinen tekijä, joka vaikuttaa yöaikaan tapahtuvaan takaisinkytkentään, on käytetty lämmitysjärjestelmä ja sen patterit. Öljy- ja kaasukattilat voivat lämmittää huoneet haluttuun lämpötilaan lyhyessä ajassa. Siihen tarvitaan kuitenkin korkeita menolämpötiloja ja siten paljon energiaa. Lämpöpumput pärjäävät alhaisilla menoveden lämpötiloilla. Kaasu- ja öljylämmitykseen verrattuna ne ovat kuitenkin hitaita ja tarvitsevat pitkän ennakkokäyttöajan. Sama pätee lattialämmitykseen, joka ei oikeastaan ole lämmitysjärjestelmä vaan suuripintainen patteri. Se imee lämpöä vain hitaasti ja luovuttaa sen sitten huoneisiin, vaikka yösäätö olisi jo aktivoitu. Siihen, säästävätkö järjestelmien omistajat todella energiaa yöajastuksen avulla, voidaan vastata vain yksilöllisesti.

Minimilämpötila

Vaikka yösäätö tuottaisikin toivotun tuloksen, on tärkeää, että järjestelmän omistajat eivät liioittele sitä. Lämpötila ei nimittäin saa missään tapauksessa laskea pidemmäksi aikaa alle 15-16 celsiusasteen raja-arvon. Muuten tämä lisää riskiä kosteuden tiivistymiselle kylmiin seiniin. Alttiit alueet, kuten huoneiden nurkat, voivat kostua nopeasti ja tarjota näin ihanteellisen kasvualustan homeelle.

Miten aktivoida yösäätö?

Kun tietää yösäädön eduista ja haitoista,   voi ryhtyä aktivoimaan yösäätöä lämmitysjärjestelmäänsä. Toiminto on esiasennettu lähes kaikkiin Viessmann-lämmitysjärjestelmiin.

Navigointireitti päävalikosta "Aikaohjelmaan" voi näyttää erilaiselta ohjausyksiköstä riippuen. Pääsääntöisesti aikaohjelmaan pääsee "Valikko" → "Lämmitys" → "Lämmityspiiri" → "Aikaohjelma" kautta. Katso oikea menettelytapa mukana toimitetuista käyttöohjeista.

Lämmitysurakoitsijasi voi auttaa asetusten kanssa

Jos olet epävarma siitä, miten yösäätö asetetaan, ota yhteys lämmitysasentajaan. Paikallisen kumppanihakumme avulla löydät sopivan lämmitysasentajan alueeltasi muutamalla klikkauksella.  

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet