Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Säädä lämmityskäyrä ja säästä energiaa

Kysy neuvoa asiantuntijalta

Huoneen lämpötilaa voidaan muuttaa termostaattisen patteriventtiilin lisäksi myös lämmityksen ohjausyksikön avulla. Tämä mahdollisuus on kuitenkin vain lämmitysjärjestelmän omistajilla. Vuokra-asunnossa asuvien on edelleen asetettava haluttu lämpötila termostaattien avulla. Lämmityskäyrän säätäminen ei ainoastaan varmista, että haluttu lämpötila saavutetaan, vaan se voi myös lisätä viihtyvyyttä ja vähentää lämmityskustannuksia.

Lämmityskäyrän toiminta

Lämmityksen ominaiskäyrä, kuten lämmityskäyrää kutsutaan teknisessä jargonissa, on matemaattisen kaavan graafinen esitys. Se kuvaa ulkolämpötilan ja menoveden lämpötilan välistä suhdetta. Tämä tarkoittaa, että jos ulkolämpötila muuttuu, sillä on suora vaikutus virtauksen lämpötilaan. Jälkimmäinen on lämmitysveden lämpötila, joka virtaa lämmöntuottajasta patteriin tai aluelämmitysjärjestelmään. Virtauslämpötila vaikuttaa merkittävästi lämmitysjärjestelmän hyötysuhteeseen ja on siksi keskeinen tekijä lämmityskäyrää säädettäessä.

  

Virtauslämpötilaa ei saa asettaa liian korkealle tai liian matalalle. Liian korkeaksi säädettynä menoveden lämpötila lisää lämpöhäviöitä, ja liian matalaksi säädettynä se estää taloa lämpenemästä riittävästi. Optimaalisen virtauslämpötilan löytämiseksi kannattaa kokeilla eri asetuksia. On suositeltavaa luoda loki, johon merkitään asetukset, virtauslämpötilat ja ulkolämpötilat. Kannattaa myös kääntyä urakoitsijan puoleen, joka auttaa oikeiden arvojen löytämisessä.

Lämmityskäyrän säätö tehdään vain lämmitysjärjestelmissä, joissa on säätökompensoitu säätö. Näissä järjestelmissä ulkolämpötila toimii säätömuuttujana, jonka muutoksiin menoveden lämpötila reagoi. Yksinkertaisesti sanottuna: mitä alhaisempi ulkolämpötila on, sitä korkeampi on menoveden lämpötila. Näissä lämmitysjärjestelmissä on yksi tai useampi ulkolämpötila-anturi ulkolämpötilan tallentamiseksi.

Ulkolämpötilan lisäksi lämmityskäyrää säädettäessä on otettava huomioon myös asetuslämpötila tai huoneen asetuslämpötila. Kyseessä on huoneille määritetty vaadittu lämpötila. Jos lämpötila laskee alle tämän asetusarvon, lämpimän lämmitysveden pitäisi virrata pattereihin, jos lämmityskäyrä on säädetty optimaalisesti.

Kaltevuus ja taso keskeisinä muuttujina

Lämmityskäyrän säätämiseksi järjestelmän omistajilla on käytössään kaksi keskeistä muuttujaa: lämmityskäyrän kaltevuus ja taso. Lämmöntuottaja määrittää kaltevuuden avulla, kuinka jyrkästi sen on muutettava menoveden lämpötilaa, kun ulkolämpötila muuttuu. Kaltevuus voi olla hyvin jyrkkä tai hyvin tasainen. Tämä riippuu muun muassa halutusta huonelämpötilasta ja rakennuksen energiatilanteesta. Jos lämmitettävä talo menettää vain vähän lämpöä hyvän eristyksen ansiosta, tasainen käyrä on riittävä. Jos rakennuksen vaipan kautta tapahtuu kuitenkin huomattavia lämpöhäviöitä, kaltevuus on asetettava jyrkemmäksi, jotta viihtyvyys ei heikkene.

Vaikka kaltevuus vaikuttaa lämmityskäyrän käyttäytymiseen, tason avulla menoveden lämpötilaa voidaan korjata tasaisesti ylös- tai alaspäin. Konkreettisesti tämä tarkoittaa, että jos huoneet ovat viileämpiä kuin niiden halutaan olevan, lämmityskäyrän tasoa on nostettava. Jos taas on liian lämmintä, tason laskeminen olisi oikea toimenpide.

Jos sinulla on Viessmannin säätökompensoiduilla säätimillä varustettu lämmöntuottaja, voit säätää lämmityskäyrää ja siten vaikuttaa kattilan lämmitysominaisuuksiin muutamalla toimenpiteellä. Tapa, jolla tämä tehdään, on lähes samanlainen kaikissa lämmöntuottajissa, ja se on kuvattu vastaavissa käyttöohjeissa. Ohje perustuu Vitodens 300-W -seinäasenteiseen kaasulauhdutuskattilaan, numero 5817263, valmistusvuosi: 01/05/2018.

Miten lämmityskäyrä säädetään?

  1. Napauta "Menu" tai valikkosymbolia
  2. Napsauta sitten "Heating" (Lämmitys)
  3. Valitse nyt haluttu "Lämmityspiiri".
  4. Napauta "Lämmityskäyrä".

Käytä +/- -painiketta lämmityskäyrän kaltevuuden ja tason muuttamiseen. Tehdasasetus on 1,4 kaltevuudelle ja 0 tasolle. Voit hyväksyä muutoksen nuolisymbolilla.

Kuvaajassa näkyy selvästi lämmityskäyrän muutos heti, kun muutat kaltevuuden tai tason arvoa. Lämmityspiirin määritetyt asetusarvovirtauslämpötilat (näkyvät pystyakselilla) esitetään eri ulkolämpötilojen (näkyvät vaaka-akselilla) funktiona.

Se, minkä arvon asetat kaltevuudelle ja tasolle, riippuu monista tekijöistä, joten tähän ei voi antaa yleistä vastausta. Rakennuksen lämmöneristyksen lisäksi myös asennettujen pattereiden tyypillä on merkitystä.

Seuraavia kaltevuuden vakioarvoja voidaan kuitenkin käyttää ohjeena:

  • 0,3-0,5 hyvin eristetyssä talossa, jossa on lattialämmitys.
  • 1,0-1,2 hyvin eristetyssä talossa, jossa on patterit.
  • 1,4-1,6 vanhemmassa omakotitalossa, jossa on patterit.

Nykyisen järjestelmän lämmityskäyrän tasoa voidaan säätää seuraavasti:

  • Jos huonelämpötila on yleensä liian alhainen: korota tasoa.
  • Jos huonelämpötila on liian alhainen erityisesti kylminä päivinä: korota kaltevuutta.
  • Jos huonelämpötila on liian alhainen keväällä/syksyllä, mutta riittävä kylminä päivinä: korota tasoa ja laske kaltevuutta.
  • Jos huonelämpötila on keväällä/syksyllä liian korkea, mutta kylminä päivinä riittävä: laske tasoa ja lisää kaltevuutta.

Optimoimalla lämmityskäyrän järjestelmien omistajat voivat varmistaa, että niiden lämmöntuottaja tuottaa vain niin paljon lämpöä kuin on tarpeen halutun huonelämpötilan saavuttamiseksi. Näin saavutettavan mukavuuden lisääntymisen (ei enää liian kylmä tai liian kuuma) lisäksi on ennen kaikkea taloudellisia etuja. Kun polttoaineen muodossa kuluu vähemmän energiaa, lämmityskustannukset pienenevät pitkällä aikavälillä. Kaikki, jotka lämmittävät fossiilisilla polttoaineilla, kuten kaasulla tai öljyllä, vähentävät myös ympäristön kuormitusta.

Parhaan tuloksen saavuttamiseksi ja mahdollisten virheiden välttämiseksi on suositeltavaa konsultoida lämmitysasentajaa, kun lämmityskäyrää säädetään ensimmäistä kertaa. Paikallisen kumppanihakumme avulla löydät sopivan lämmitysurakoitsijan läheltäsi vain muutamalla klikkauksella.  

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet