Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Patterit eivät lämpene - mitä voin tehdä?

Etsi lähintä LVI-asentajaa
© Unconventional / Shutterstock.com

Heti kun ulkona on kylmempää, laitamme lämmityksen päälle pysyäksemme lämpiminä. Mutta entä jos huomaat, että lämmitys ei toimi kunnolla? Järjestelmän viat ja kylmäksi jäävät patterit huomataan useimmiten lämmityskauden alussa, kun lämmitysjärjestelmä on ollut pitkään kesäkäytössä energian ja lämmityskustannusten säästämiseksi.

Kerromme, missä tapauksissa sinun kannattaa pyytää lämmitysasentajaa tekemään korjaustoimenpiteitä. Selvitä myös, mitä voit itse tehdä varmistaaksesi, että lämmityshäiriöt korjataan mahdollisimman nopeasti tai mieluiten vältetään jo ennalta. 

Vikojen tunnistaminen ja lämmitysasentajan ohjeistaminen

Milloin lämmitysasentajaa kannattaa pyytää tekemään vianmääritys? Se on parasta tehdä heti, kun olet havainnut vian ja/tai määrittänyt mahdollisen vian. Jotta tämä onnistuisi mahdollisimman tehokkaasti, olemme luetelleet alla tavalliset viat, joista sinun tulisi ilmoittaa lämmitysasentajalle.

Yksittäistapauksissa syyt voivat luonnollisesti poiketa esitetyistä tilanteista. Se, mikä vianetsintätoimenpide on lopulta oikea, riippuu käytetystä tekniikasta ja paikan päällä vallitsevista erityisolosuhteista. Suosittelemme, että kysyt aina ensisijaisesti neuvoa lämmitysurakoitsijalta, jos lämmitys ei toimi kunnolla.

Jos lämmitys ei toimi, tarkista aina itse lämmitysjärjestelmä. Viessmann-lämmitysjärjestelmän näyttöön ilmestyy vikakoodi tiettyjen vikojen yhteydessä. Löydät sen Viessmann-lämmitysjärjestelmäsi huolto-oppaasta taulukkoon koottuna. Jotta lämmitysasentaja voi korjata vian mahdollisimman nopeasti, suosittelemme, että merkitset näytetyn vikakoodin muistiin. Ilmoita koodi huoltomiehelle korjaustilausta tehdessäsi. Näin hän voi paremmin valmistautua korjaustyöhön.

Eivätkö patterit lämpene vai eikö koko lämmitysjärjestelmä toimi?

Jos nostat termostaatteja täysille, mutta patterit eivät lämpene, on erotettava kaksi perusongelmaa:

  1. Lämmitysjärjestelmä toimii kunnolla, mutta lämmityspiirin yksittäisiin tai useisiin pattereihin ei tule lämmintä vettä. Tämä ilmenee siten, että patterit eivät lämpene tai lämpenevät vain yläosasta.
  2. Jos lämmitys ei toimi, vika voi olla lämpöpumpussa ja/tai koko lämmitysjärjestelmässä.

Tarkista lämmitysjärjestelmän asetukset:

  • Onko se edelleen asetettu kesätilaan?
  • Käyttääkö lämmitys yksinomaan käyttöveden lämmitystä?
  • Onko järjestelmän aika asetettu oikein?
  • Onko järjestelmä hypännyt takaisin oletusasetuksiin sähkökatkon jälkeen?

Nämä asetukset voidaan lukea suoraan Viessmann-lämmitysjärjestelmän näytöstä. Useimmissa Viessmann-järjestelmissä niitä voidaan muuttaa mekaanisen säätimen tai näytön kosketusnäytön kautta. Vanhempien lämmitysjärjestelmien osalta on erittäin suositeltavaa kutsua asentaja paikalle, jotta vältytään vahingoilta väärien asetuksien vuoksi.

Tässä tapauksessa lämmitysasentajan on todennäköisesti poistettava jumittunut termostaattiventtiili tai vaihdettava termostaatti. Syy: Termostaatti on asetettu nollaan tai pakkassuoja-asento on ollut kesällä pitkään muuttumattomana, joten venttiili on jumiutunut eikä enää päästä lämmitysvettä patteriin.

Lämmitysasentajan on ilmattava patteri. Syy: lämmityspiirissä on ilmaa. Voit ehkä ilmata patterin itse. Artikkelissamme  lämmitysjärjestelmän ilmaamisesta kerrotaan, miten se tehdään ja mitä välineitä tarvitset. Tarkastus on kuitenkin tarpeen jälkikäteen, ja jos olet epävarma, on parasta kääntyä urakoitsijan puoleen.

Lämmitysasentajan on suoritettava vesikiertoinen tasapainotus. Syy: lämmityspiirin vesi ei ole jakautunut tasaisesti, joten yksittäisten pattereiden väliset painesuhteet vaihtelevat liikaa. Näin voi käydä esimerkiksi useiden pattereiden vaihdon tai lämpöpumpun uusimisen jälkeen.  

Syy: Lämmityspiirin pumppu ei toimi kunnolla. Voit tarkistaa tämän pitämällä ruuvimeisselin kärkeä pumppukoteloa vasten ja kuuntelemalla tärinää tai virtausääniä ruuvimeisselin kahvasta. Jos mitään ei kuulu, lämmityspiirin pumppu ei toimi. Ilmoita ongelmasta lämmitysasentajallesi; hän korjaa tai vaihtaa pumpun.

Lämpöpumpun vika voi johtua useista eri syistä. Lämmitysjärjestelmän asentaja voi määrittää vian Viessmann-lämmitysjärjestelmän näyttöön ilmestyvästä vikakoodista. Sen jälkeen asentaja tekee tarvittavat korjaukset ja parhaassa tapauksessa kytkee lämpöpumpun yksinkertaisesti uudelleen päälle. Koodi kannattaa pitää valmiina, kun otat yhteyttä urakoitsijaan. Silloin he voivat valmistautua paremmin.

Kun lämpötila laskee ulkona ja lämmitys ei toimi, siitä voi tulla nopeasti haittaa. Pahimmassa tapauksessa uhkaavat epämiellyttävät päivät ja yöt. Mutta myös vakavat pakkasvahingot ovat mahdollisia, esimerkiksi vesiputkien puhkeamisen vuoksi. Kuva: © Zoonar GmbH / Shutterstock.com

Miten vältät kalliit korjaukset

Kun huomaat, että lämmitys ei toimi, järjestelmän omistajien on otettava välittömästi yhteyttä lämmitysurakoitsijaan. Lämmitys kannattaa muistaa tarkistaa etukäteen. Muista varata riittävästi aikaa, sillä urakoitsijat ovat yleensä erityisen kiireisiä lämmityskauden alussa.

Suosittelemme myös, että lämmitysjärjestelmä huolletaan säännöllisesti. Vuosittainen lämmitysjärjestelmän huolto havaitsee ongelmat varhaisessa vaiheessa ja estää niiden vakavoitumisen. Tällaisen toimenpiteen kustannukset ovat hyvin käytettyä rahaa, sillä vuosittain huollettu lämmitysjärjestelmä toimii taloudellisemmin. Oppaamme lämmitysjärjestelmän huoltoon: Hyödyt, aikavälit, kustannukset, kertoo kaiken tarvittavan Viessmannin huoltovalikoimasta.

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet