Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Käyttövesivaraaja kaikkiin tarpeisiin

Kysy neuvoa asiantuntijalta

Lämpimän käyttöveden tarve on täysin erilainen jokaisessa kotitaloudessa. Tärkeimpiä tekijöitä on asukkaiden lukumäärä ja kylpy- tai suihkutottumukset. Jos esimerkiksi kolmen perheenjäsenen on lähdettävä samaan aikaan töihin ja kouluun, suihkua varten on oltava jatkuvasti käytettävissä suuri määrä lämmintä vettä, jotta kenenkään tarvitse odottaa. Jos vain yksi henkilö tarvitsee lämmintä käyttövettä samaan aikaan, kysyntä on yleensä erilainen.

Kylpyä suosivat haluavat myös riittävästi kuumaa vettä ammeen täyttämiseen. Käyttövesivaraajan on myös pystyttävä tuottamaan riittävästi vettä, jos esimerkiksi kerrostalossa kuumaa vettä otetaan samanaikaisesti useammasta paikasta.

Viessmann Vitocell-käyttövesivaraajat täyttävät nämä vaatimukset kaikilta osin, ja ne pystyvät täyttämään myös kaikki toiveet varustetason osalta. Laitteet voidaan yhdistää erilaisiin lämmöntuottajiin, kuten kaksoiskäyttöön kondenssikattilan kanssa kuin ympäristöä säästävään lämpöpumpun tai kiinteän polttoaineen kattilan kanssa. Kaikissa tapauksissa suositellaan  aurinkolämpöjärjestelmän  asentamista, jotta voit säästää energiaa ja lämmittää vettä ilman kustannuksia.

Vertailu: keskitetty ja hajautettu käyttöveden lämmitys

Käyttövettä voidaan tuottaa ja varastoida eri tavoin. Perusero tehdään keskitetyn ja hajautetun käyttöveden lämmityksen välillä. Viessmann Vitocell -käyttövesivaraajat varastoivat keskitetysti valmistettua käyttövettä pidemmän aikaa ja antavat sen käyttöön tarvittaessa.

Keskitetty käyttöveden lämmitys

Keskitetyn kuuman veden tuottamiseen tarvitaan lämmityslaite. Laite lämmittää sekä huoneilmaa että käyttövettä. Jotta hanasta saadaan milloin tahansa kuumaa vettä, tarvitaan lämmityslaitteen lisäksi vesivaraajaa. Käyttövesivaraaja voi olla joko emaloidusta tai ruostumattomasta teräksestä. Varaaja täytyy olla hyvin eristetty, jotta vesi säilyy lämpinä.    

Hajautettu käyttöveden lämmitys

Päinvastoin kuin keskuslämmitteisessä käyttöveden tuottamisessa, kytkentä lämmityslaitteseen ei ole välttämätöntä hajautetussa lämmityksessä. Käyttövesi kuumennetaan sähkövastuksen avulla haluttuun lämpötilaan vasta tarvittaessa. Pienissä varaajissa tai esim. pöydän alla olevassa säiliössä kuuma vesi kuitenkin varastoidaan. Molemmat toimivat pääosin sähköllä ja ne voidaan asentaa helposti.

Toinen vaihtoehto hajautettuun käyttöveden lämmitykseen on kuumavesikattila. Kyseessä on vain vähän tai ei lainkaan lämpöeristetty käyttövesivaraaja, joka sekä lämmittää että varastoi käyttövettä. Huonon tai joissakin tapauksissa olemattoman lämmöneristyksen vuoksi vesi jäähtyy kuitenkin nopeasti. Tämä tarkoittaa, että vesikattilan on lämmitettävä vesi uudelleen ja uudelleen. Tämäntyyppisiä kuumavesikattiloita on harvoin saatavilla, koska tekniikkaa pidetään vanhentuneena.

Oikean käyttövesivaraajan löytäminen

Käyttövesivaraaja yhdessä seinään asennettavan kondenssikattilan kanssa: Viessmann Vitodens 200-W ja Vitocell 300-W.

Käyttövesivesivaraajan liittäminen nykyiseen lämmitysjärjestelmään on järkevää taloudellisista ja ympäristösyistä. Jos lämpö tuotetaan ilmaisesta aurinkoenergiasta  aurinkolämpöjärjestelmän  avulla, et tarvitse fossiilisiin polttoaineisiin tukeutuvaa lämmitysjärjestelmää. Olipa kyseessä sitten käyttö perinteisen lämpökattilan kanssa tai yhdessä aurinkolämpöjärjestelmän kanssa: Viessmannilla on monipuolisena toimittajana oikea vedenlämmitin jokaiseen tarpeeseen.

Käyttövesivaraajien eri mallit

Ennen lämminvesivaraajan, ostoa on hyvä tutustua eri malleihin. Varaajan koon lisäksi myös muilla tekijöillä on merkitystä rakennuksen ominaisuuksien ja käyttöveden tarpeen mukaan.

Lämminvesivaraaja vaatii myös tilaa. Käytettävissä olevan tilan huomioon ottamiseksi Viessmann tarjoaa pystykäyttöisiä käyttövesivesivaraajia tai lämpökattilan alle asennettavia  käyttövesivesivaraajia.

Lisäksi voit valita mieleisesi varaajan joko ruostumattomasta teräksestä tai Ceraprotect-emalipinnoitteella varustetusta teräksestä.  

Säiliön tilavuus vaihtelee mallista riippuen 120 litrasta 1000 litraan. Tämän ansiosta Viessmannin käyttövesivaraajat soveltuvat omakotitalojen lisäksi myös rakennuksiin, joissa on suuri käyttöveden tarve.

Mitoitus on ratkaiseva tekijä sopivan varajaan löytämisessä. Täsmällisen koon valinta riippuu asukkaiden määrän, heidän yksilöllisten kulutustottumustensa ja todellisen käyttöveden tarpeen mukaan. Järjestelmän yleisen lämmitystehon lisäksi tärkeä tekijä on myös se, onko tarkoitus tuottaa vain lämmitä vettä vai myös käyttövettä. Jos yleinen lämmitysteho on melko pieni, on suositeltavaa hankkia hieman suurempi varaaja. Kysy aina neuvoa Viessmann-kumppanilta. Yhteistyökumppanimme tuntevat laajan valikoiman erilaisia käyttövesivaraajia. Vitocell-tuotevalikoima  sisältää vajaajia 130 litrasta 1000 litraan. Näin ollen tuotteet sopivat eritysesti paitsi omakotitaloihin myös kerrostaloihin tai muihin rakennuksiin, joissa käyttöveden tarve on suuri. Tämä koskee myös kaupallisia tai kunnallisia rakennuksia.

Tarpeettoman pitkien putkireittien välttämiseksi käyttövesivaraaja asennetaan lämmityslaitteen välittömään läheisyyteen. Kuten edellä mainittiin, vaihtoehtomme ovat seuraavat: lämpökattilan viereeen tai lämpökattilan alle Käyttövesivaraaja on valittava käytettävissä olevan tilan sekä käyttöveden tarpeen ja yksilöllisten vaatimusten mukaan. Esimerkiksi Vitocell 100-W tarjoaa täydellisen ratkaisun verrattain pieneen käyttöveden tarpeeseen pienellä tilantarpeella, koska se voidaan asentaa seinään asennettavan lämpökattilan alle tilan säästämiseksi, ja siihen voidaan varastoida jopa 150 litraa vettä. Ympärivuotinen lämpöeristys takaa kätevän ja taloudellisen käyttöveden lämmityksen koko omakotitalossa.

Lämpökattilan viereen sijoittuvat pystykäyttöiset käyttövesivaraajat ovat Vitocell 100-L  ja  Vitocell 100-V. Nämä ovat sylinterimäisiä, lattialla seisovia lämminvesivaraajia, jotka on varustettu lämpökierukalla. Se ulottuu aina säiliön lattiaan asti, jolloin koko varaajan sisällä oleva vesi voidaan lämmittää.

Lämmitysjärjestelmästäsi riippuen voit ostaa käyttövesivaraajan, joka sopii yksilöllisiin olosuhteisiisi. Periaatteessa on olemassa kahta tyyppiä: yksi- ja kaksitoimisia lämminvesivaraaja. Ensin mainituissa on yksi epäsuora lämpökierukka, kun taas kaksitoimisissa malleissa on kaksi lämpökierukkaa. Tämä mahdollistaa aurinkolämpöjärjestelmän nopean ja helpon liittämisen käyttöveden lämmitykseen. Aurinkokeräimet lämmittävät lämminvesivaraajaa alemman epäsuoran lämpökierukan kautta. Jos käytettävissä oleva aurinkoenergia ei riitä kattamaan käyttöveden tarvetta, ylempi epäsuora lämpökierukka tuottaa lisälämmitystä. Lämmitysvesi, joka on lämmitetty toisella lämmöntuottajalla aurinkolämmön sijaan, virtaa tämän lämpökierukan läpi. Kaksitoiminen ratkaisu on erityisen taloudellinen, koska suurin osa käyttövedestä tuotetaan ilmaisella aurinkoenergialla.

Jos lämpimän käyttöveden tarve on erityisen suuri, lattialla seisova Vitocell 100-V -lämminvesivaraaja on ihanteellinen ratkaisu. Viessmannin emaloitu lämminvesivaraaja on saatavana kahdessa eri värissä ja tilavuudeltaan 160-950 litraa. Tarvittaessa useita käyttövesivaraajia, varaajat voidaan myös yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi. Vitocell 100-V soveltuu mallista riippuen erityisesti käyttöveden lämmitykseen yhdessä lämpöpumppujen tai kondenssikattiloiden kanssa.  

Valitse korkein vedenlaatu ja paras korroosiosuojaus

Viessmann Vitocal 200-G maalämpöpumppu ja lämminvesivaraaja

Erityisesti käyttöveden varastoinnissa on tärkeää, että hygieniavaatimuksia noudatetaan. Viessmannin käyttövesivaraajat valmistetaan EN 12897-standardin mukaisesta emaloidusta teräksestä tai ruostumattomasta teräksestä. Emaloitujen lämminvesivaraajien osalta Ceraprotect-emalilla varustetut varaajat ovat suorituskyvyltään parhaita.  

Neuvoja ostopäätöksen tueksi

Jotta lämmitysjärjestelmä ja käyttövesivaraaja toimisivat pitkäaikaisesti, mukavasti, turvallisesti ja taloudellisesti, ne on sovitettava täydellisesti yhteen heti alusta alkaen. Halusitpa sitten yhdistää lämpöpumpun, kiinteän polttoaineen kattilan, öljy- tai kaasulämmitysjärjestelmän ja käyttövesivaraajan tai etsit muuta kaksitoimiratkaisua, Viessmannin yhteistyökumppanin konsultointi on välttämätöntä. Yhteistyökumppanimme eivät ainoastaan auta laitteiden valinnassa, vaan huolehtivat myös käyttövesivaraajan mitoituksesta, asennuksesta ja valinnaisesti myös sen huollosta. Paikallisen kumppanihakumme avulla löydät oikean yhteyshenkilön alueeltasi muutamalla klikkauksella.

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet