Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Viilentävä ilmalämpöpumppu

Kysy neuvoa asiantuntijalta
Ilmalämpöpumpun avulla voit paitsi jäähdyttää tiloja aktiivisesti, mutta myös lämmittää niitä, tukea olemassa olevia lämmöntuottajia ja energiaratkaisuja tai korvata ne väliaikaisesti kokonaan.

Pidentyneet hellejaksot, kylmät talvet, huono ilmanlaatu ja tarve terveelliseen sisäilmaan lisäävät kiinnostusta ilmalämpöpumppuja kohtaan. Monille kyse ei ole vain huoneiden viilentämisestä kesäkuukausina ja lämmittämisestä talvella vaan myös korkeatasoisesta asuinviihtyvyydestä. Ilmalämpöpumput ovat myös suosittuja niiden kyvyssä poistaa kosteutta huoneilmasta sekä ilman puhdistuksessa, jolloin huoneilma on vapaa viruksista, allergeeneista ja muista epäpuhtauksista.

Viessmann-ilmalämpöpumppujen edut

Lämmitys, aktiivinen jäähdytys, kosteuden poisto ja ilmanpuhdistus yhdessä kompaktissa yksikössä.
Joustava järjestelmä siirtymäkauden aikana ja ihanteellinen yhdistettäväksi muihin energiaratkaisuihin.
IDF-suodattimet terveellistä ja miellyttävää sisäilmaa varten.
Verrattain alhaiset investointikustannukset ja alhaiset käyttökustannukset.
Hyvin hiljainen toiminta sisä- ja ulkoyksikön jaetun rakenteen ansiosta.
Kätevä yksinkertaisen ja nopean käytön ansiosta.

Miksi valita ilmalämpöpumppu?

Viime vuosina yhä kuumemmiksi käyvinä kesinä pelkkä tuulettaminen aamuin illoin ei enää riitä pitämään asuntoa riittävän mukavana. Kaupungeissa voimakas liikennemelu ja saasteet ovat myös häiritseviä tekijöitä tuuletettaessa. Uudet energiansäästömääräykset myös edellyttävät, että varustamme kotimme laitteilla, joiden energian kulutus on yhä taloudellisempaa ja jotka ovat ympäristöystävällisempiä. Uudet ilmalämpöpumput täyttävät energiatehokkuus- ja ympäristövaatimukset ja sopivat hyvin erityyppisiin rakennuksiin ja huoneistoihin.

Viessmannin Vitoclima-ilmalämpöpumppu täyttää kaikki nämä vaatimukset ja mahdollistaa mukavan sisälämpötilan sekä kesällä että talvella. Sen monien ominaisuuksien avulla voi hallita kodin kaikkien huoneiden lämpötilaa tarkasti. Halutessa laitetta voi käyttää myös etänä*, mikä lisää säästöjä ja mukavuutta.

*mahdollista tietyissä malleissa

Parempi sisäilma ilmalämpöpumpulla

Viessmannin ilmalämpöpumppu luo miellyttävän sisäilman: viilennys on nopeaa, ja samalla ilmaa kuivataan ja puhdistetaan. Tämä takaa viihtyisyyden ja korkean asuinmukavuuden. Ilmalämpöpumppu pystyy myös puhdistamaan ilman allergeeneista, viruksista ja muista epäpuhtauksista.

Viilennys ja lämmitys ilmalämpöpumpulla

Ilmalämpöpumpun avulla voit paitsi viilentää tiloja aktiivisesti, mutta myös lämmittää niitä, tukea olemassa olevia lämmöntuottajia ja energiaratkaisuja tai korvata ne väliaikaisesti kokonaan. Kevät- ja syyspäivinä ilma voi olla vielä melko viileä aamu- ja iltatunteina, jolloin ilmalämpöpumppu on ihanteellinen lisälämmitin.

Lämmitys ilmalämpöpumpulla

Jos ilmalämpöpumppu sekä lämmittää että viilentää, siinä on oltava käännettävä kylmäainepiiri. Ilmalämpöpumpun perinteisessä jäähdytystoiminnossa piiri huolehtii siitä, että lämpöenergia ohjataan huoneesta ulos. Käänteisessä tapauksessa lämpö otetaan ulkoilmasta ja luovutetaan huoneisiin. Yksinkertaistettuna tämä prosessi toimii seuraavasti:  

  1. Puhallin imee ulkoilmaa ja ohjaa sen höyrystimeen.
  2. Höyrystimessä kiertävä kylmäaine haihtuu ja pääsee kompressoriin.
  3. Kylmäainehöyry puristuu, jolloin se lämpenee.
  4. Lauhduttimessa kylmäainehöyry luovuttaa lämpöä sisäilmaan.
  5. Tämän jälkeen kylmäaine nesteytyy uudelleen ja kierto alkaa uudelleen.    

Ilmalämpöpumpun edut ja haitat

EdutHaitat
Ilmanlaadun ja kosteuden säätö  Seinäaukko tarpeen
Huoneiden nopea lämmitys  Yksi sisäyksikkö huonetta kohti
Keskuslämmityksen tuki  Korkeat sähkökustannukset ja epätaloudellinen käyttö
Pattereita ei tarvita  
Halvempi kuin klassiset lämmöntuottajat  
Suurempi aurinkosähkön omavaraisuusaste  
Riippuvuuden vähentäminen fossiilisista polttoaineista  

Vertailu: Ilma-vesilämpöpumppu ja ilmalämpöpumppu  

Ilma-vesilämpöpumpun ja  ilmalämpöpumpun toiminnan tarkastelu osoittaa, että molemmat lämmittävät samalla tavalla.  Ilma-vesilämpöpumput voivat kuitenkin paitsi lämmittää huoneilmaa myös tuottaa lämmintä käyttövettä. Ilmalämpöpumppu puolestaan voi myös optimoida ilman kosteutta ja laatua. Esimerkiksi Viessmann Vitoclima-ilmalämpöpumput on varustettu IFD-suodattimella, joka vähentää hienojakoista pölyä, bakteereja ja viruksia ilmassa.

Ilmalämpöpumpun ja aurinkosähkön yhdistäminen  

Viessmannin ilmalämpöpumppu soveltuu erinomaisesti kodin hybridisointiin, kuten järjestelmän täydentämiseen aurinkosähköjärjestelmällä. Näin lisäät itse tuottamasi sähkön käyttöastetta, koska suurin auringonsäteily ja suurin jäähdytystarve ovat ajallisesti päällekkäisiä. Yhdessä muiden energiaratkaisujen kanssa voit myös säästää fossiilisia polttoaineita, jos mahdollisesti täydennät ja tuet olemassa olevaa kaasu- tai öljylämmitysjärjestelmää. Multisplit-ilmalämpöpumpun etuna on myös useiden sisäyksiköiden joustava yhdistäminen ja samanaikainen viilennys kodin useissa tiloissa.

Miten ilmalämpöpumppu toimii?

Ilmalämpöpumppu ottaa huoneilmasta lämpöä eli lämpöenergiaa ja siirtää sen ulkoilmaan. Normaalisti lämpö virtaa aina korkeasta lämpötilatasosta matalaan lämpötilaan. Kuumina päivinä, kun ulkona on lämpimämpää kuin sisällä, haluamme tehdä kuitenkin päinvastoin: lämmön pitäisi virrata ulos korkeammalle lämpötilatasolle, jotta sisällä olisi viileämpää ja miellyttävämpää. Perustana on ilma-vesilämpöpumpun tapaan kylmäainepiiri, joka toimii päinvastoin. Tämä prosessi mahdollistaa energian johtamisen sisältä ulos. Tärkeä edellytys tälle on, että järjestelmässä käytettävä kylmäaine haihtuu huoneenlämmössä.

Miten lämpöpumppu toimii?

Kylmäainepiiri lyhyesti selitetty

Ensinnäkin on syytä selventää, että Viessmannin valikoimassa on niin sanottuja split-ilmalämpöpumppuja. Ne koostuvat sisä- ja ulkoyksiköstä. Puhallin ja höyrystin sijaitsevat sisäyksikössä. Kaikki muut komponentit sijaitsevat ulkoyksikössä.

  • Puhallin imee lämpimän ilman ja ohjaa sen lämmönvaihtimen ohi.
  • Lämmönvaihdin sisältää nestemäisen kylmäaineen.
  • Kylmäaine imee huoneilman lämpöenergiaa ja haihtuu.
  • Huone viilenee huomattavasti.
  • Kylmäaine virtaa kompressorin läpi. Paine nousee ja sen myötä myös kaasumaisen kylmäaineen lämpötila.
  • Lämpöenergia eli lämpö kaasumaisen väliaineen muodossa - johdetaan ulos.
  • Kylmäaineen paine ja lämpötila palaavat alkutasolle. Väliaine nesteytyy, ja sykli voi alkaa uudelleen.

Ilmalämpöpumpun jäähdytysteho

Jäähdytysteho on lämmitystehon vastine, ja se voidaan laskea vastaavasti. Periaatteessa tämä suorituskykyparametri kuvaa sitä, kuinka paljon lämpöenergiaa ilmalämpöpumppu tai muu jäähdytysyksikkö pystyy imemään ja haihduttamaan tietyssä ajassa huoneen tai huoneiden jäähdyttämiseksi. Parhaimmillaan järjestelmä on suunniteltu siten, että lähtö vastaa kaikkia sisäisiä ja ulkoisia lämmönlähteitä. Tällaisia ovat muun muassa suuret ikkunapinnat tai muut lasipinnat, joiden kautta huoneisiin tulee suhteellisen paljon auringonsäteilyä. Lisäksi ulkovaipan melko maltillinen eristys vaikuttaa myös talon lämpökuormaan kesäkuukausina. Muita tekijöitä ovat huoneessa tai rakennuksessa liikkuvien ihmisten määrä ja sähkölaitteiden aiheuttaman lämmön määrä. Tämä on otettava huomioon laskettaessa jäähdytyskuormaa VDI 2078:n mukaisesti. Lisäksi havaitulla lämpötilalla on ratkaiseva merkitys järjestelmän arvioinnissa ja suunnittelussa. Jäähdytysteho ilmoitetaan watteina tai kilowatteina.

Millaisia erilaisia ilmalämpöpumppuja on olemassa?

Rakennuksen tai huoneen viilentämiseen on olemassa erilaisia ratkaisuja. Ne vaihtelevat yksinkertaisista tuulettimista, joissa on jäähdytystoiminto, siirrettävänä tai kiinteästi asennettuna, monoblock ja split ilmalämpöpumppuihin, jotka muodostavat kokonaisen järjestelmän, jossa on useita sisäyksiköitä. Riippuen siitä, kuinka kehittynyttä tekniikkaa käytetään, yksiköt ja järjestelmät saavuttavat yleensä alhaisempia tai korkeampia suorituskykyarvoja. Lisäksi erityisesti split ilmalämpöpumpuissa on lisätoimintoja.

Monoblokkirakenne tarkoittaa, että koko kylmäainepiiri toimii yhdessä yksikössä. Tässä tarvitaan letku, joka johtaa ulos ikkunan tai oviaukon kautta. Jäähdytysprosessin aikana syntyvä kondenssivesi ja lämmennyt poistoilma johdetaan tämän letkun kautta ulos. Monobloc-ilmalämpöpumput voivat myös kuivata ilmaa ja puhdistaa sen suodattimen avulla. Tämän rakenteen suurin haittapuoli on, että se on suhteellisen meluisa. Lisäksi kondenssivesiletkun aukon on oltava hyvin suljettu.

Jaetulle rakenteelle on ominaista, että järjestelmä koostuu sisä- ja ulkoyksiköstä. Tämä tarkoittaa, että kylmäainepiiri on jaettu kahden yksikön välillä. Kompressori sijaitsee ilmalämpöpumpun ulkoyksikössä. Tämän etuna on, että toiminta on erittäin hiljaista. Nämä kaksi yksikköä on yhdistetty toisiinsa vain ulkoseinässä olevilla ohuilla putkilla. Lisäksi jaettu ilmalämpöpumppu on varustettu invertterimoottorilla, jonka avulla tehoa voidaan säätää tarpeen mukaan. Tämä puolestaan johtaa erittäin tehokkaaseen toimintaan ja sähkönsäästöihin. Jaettu rakenne mahdollistaa myös sen, että useat talon sisäyksiköt voidaan liittää yhteen ulkoyksikköön. Monien etujen vuoksi Viessmannin tuotevalikoimassa on vain jaettuja ilmalämpöpumppuja.

Mitä tulee ottaa huomioon ilmalämpöpumppua ostaessa

Ennen kuin ostat uutta ilmalämpöpumppua, voit saada tietoa ja tukea asennus- ja huoltopartnereiltamme. Asiantuntijan kanssa voit selventää kaikki keskeiset seikat paikan päällä pidetyssä tapaamisessa. Tähän on hyvä valmistautua selvittämällä itsellesi etukäteen muutamia kysymyksiä. Pidä seuraavaa yleiskatsausta tarkistuslistana, joka auttaa sinua selvittämään ilmalämpöpumpun hankinnan kannalta tärkeimmät näkökohdat. On syytä muistaa, että luettelo ei voi olla täydellinen. Vain henkilökohtainen neuvonta voi auttaa sinua löytämään tarpeisiisi räätälöidyn jäähdytys- ja ilmanvaihtoratkaisun.

  • Mihin tarkoitukseen ilmalämpöpumppua tulisi käyttää?
  • Onko kyse vain huoneiden viilentämisestä vai pitäisikö myös lämmitys ottaa huomioon?
  • Kuinka suuria jäähdytettävä huone tai huoneet ovat? Onko kyse yksittäisten huoneiden vai koko rakennuksen viilennyksestä?
  • Milloin ja kuinka usein ilmapumppua käytettäisiin? Onko kyse loma-asunnosta tai muusta kiinteistöstä, jota käytetään vain tilapäisesti?
  • Onko ilmalämpöpumppujärjestelmä tai siirrettävä yksikkö jo olemassa ja onko se tarkoitus integroida uuteen järjestelmään?
  • Onko aurinkosähköjärjestelmä jo  käytettävissä ja halutaanko lisätä omavaraisuutta?
  • Pitäisikö uusi Viessmann-ilmalämpöpumppujärjestelmä yhdistää olemassa olevaan lämmöntuottajaan vai pitäisikö suunnitella uusi kokonaisratkaisu?

Varsinaisen suunnittelun kannalta keskeiset tiedot, kuten asuintilan tai rakennuksen koko, ovat yhtä tärkeitä kuin taloudessa asuvien ihmisten määrä, sijainti ja auringon säteily ja siten myös se, millaisia enimmäislämpötiloja kesällä voidaan odottaa. Valittu asennuskumppani keskustelee kanssasi kaikista näistä tekijöistä ja luo yhdessä optimaalisen ratkaisun.

Ilmalämpöpumppu sopii mihin tahansa kohteeseen

Viessmannin Vitoclima-ilmalämpöpumput soveltuvat sekä uudisrakentamiseen että saneeraukseen. Jälkiasennus ei ole myöskään ongelma. Suunnittelu on tässä yhteydessä erityisen tärkeää. Tyypin, koon ja ennen kaikkea tehon on sovittava olemassa olevaan rakennukseen ja elinolosuhteisiisi. Edellä mainittujen kysymysten lisäksi suunnittelussa on otettava erityisesti huomioon olemassa olevat jäähdytystoimenpiteet, lämmön- tai sähköntuottajat.

Viilentävä ja lämmittävä ilmalämpöpumppu kodin joka tarpeeseen

Kun päätät, haluatko varustaa yksittäisiä huoneita vai koko kotisi ilmalämpöpumpulla, on suunnittelun kannalta tärkeää, missä järjestelmää käytetään. Loppujen lopuksi suorituskyky ja mahdolliset yhdistelmät riippuvat käyttöalueesta. Voit esimerkiksi suunnitella pumpun ullakolle, jossa voi olla kesäkuukausina erityisen lämmintä. Makuuhuoneissa on myös mahdollista käyttää ilmalämpöpumppua, joka takaa miellyttävän unen trooppisina kesäöinä. Sinulla on myös mahdollisuus varustaa koko kotisi ilmalämpöpumpuilla. Esimerkiksi multi-split-järjestelmä on ihanteellinen tähän tarkoitukseen. Keskustele etukäteen paikallisen asiantuntijan kanssa siitä, missä jäähdytystarve on suurin ja onko olemassa jälkiasennusvaihtoehtoja, joita voidaan jo harkita myöhemmin toteutettavaksi.

Viessmannin viilentävät ja lämmittävät Vitoclima-ilmalämpöpumput soveltuvat sekä uudisrakentamiseen että saneeraukseen. Jälkiasennus ei ole myöskään ongelma.

Ilmalämpöpumpun hinta ja kulutus

Ilmalämpöpumpulle on ominaista, että niiden investointikustannukset ovat suhteellisen alhaiset. Etenkin, jos järjestelmä on suunniteltu asianmukaisesti ja mukautettu yksilöllisesti, myös käyttökustannukset ovat alhaiset. On tärkeää huomata, että ilmalämpöpumppujärjestelmän edut voidaan hyödyntää täysimääräisesti, kun ne yhdistetään muihin lämmöntuottajiin. Tämä pätee erityisesti, jos järjestelmä toimii myös lämmitysjärjestelmänä. Tämä on ihanteellista siirtymäkauden aikana. Muu osa järjestelmästä voidaan turvallisesti kytkeä pois päältä melko leutoina kevät- ja syyskuukausina.

Edellä mainittu yhdistelmä aurinkosähköjärjestelmän  kanssa on erityisen tehokas. Kun sähköä saadaan omalta katolta, myös kustannukset pienenevät.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin ilmalämpöpumpuista

Kaikki ilmastointilaitteet eivät voi toimia lämmittiminä. Lämmityskäytön edellytyksenä on käännettävä kylmäainepiiri. Vastaavat tiedot löytyvät tuoteasiakirjoista. Kaikilla Viessmann Vitoclima split-ilmalämpöpumpuilla voi lämmittää.

Ilmalämpöpumpulla lämmitettäessä syntyy käyttömelua. Laitteissa on kuitenkin nopeussäädettävät puhaltimet ja innovatiiviset äänieristyskonseptit. Tämän seurauksena sisäyksikkö on korkeintaan yhtä äänekäs kuin käynnissä oleva jääkaappi, noin 45 desibeliä (dB).

Mikroprosessoriohjaus varmistaa, että vaadittu lämpötila säilyy ja myös kosteus pysyy vaaditulla tasolla. Ohjaus tapahtuu pääsääntöisesti kauko-ohjauksella. WiFi-liitännällä varustettuja malleja voidaan ohjata myös älypuhelimella.

Split-ilmalämpöpumpun asentaminen edellyttää seinään aukkoa. Uudisrakennuksessa tämä voidaan kuitenkin ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa. Jos ilmalämpöpumpun on tarkoitus toimia myös lämmittimenä, siitä on hyvä ilmoittaa asentajalle etukäteen. Näin hän voi mukauttaa asennustilanteen sen mukaisesti. Esimerkiksi sisäyksikön asentaminen lähelle lattiaa vähentää ilmavirtaa.

Ilmalämpöpumppujen esitteet

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet