Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Patterit pitää ääntä - syyt ja korjaustoimenpiteet

Kysy neuvoa asiantuntijalta
Kuva: © Irena Maslova / Shutterstock.com

Viat, kuten ilma hydrauliikassa, voivat aiheuttaa pattereissa ääniä. Olivatpa ne sitten pörinää, puuskuttavia ääniä, vihellystä tai huminaa, yleisimmät lämmitysäänet voidaan erottaa toisistaan melko helposti. Lämmitysurakoitsija voi tunnistaa ongelman äänestä tai ainakin rajata mahdolliset syyt. Artikkelissamme kerrotaan, mistä syyt johtuvat ja mitä voit tehdä itse.

Mitä voit itse tehdä lämmitysjärjestelmän äänille?

Huomattavat lämmitysäänet voivat viitata siihen, että lämmitysjärjestelmän yksittäisiä osia ei ole asennettu oikein tai ne eivät toimi kunnolla. Pahimmillaan kyseessä on vika, joka on korjattava nopeasti. Lämmitysjärjestelmän virtausäänet ja vesiäänet ovat kuitenkin normaaleja tietyissä parametreissa, sillä putkistossa kulkee kuumaa vettä. Siksi on tärkeää arvioida, onko vikaa ylipäätään olemassa. Jos näin on, lämmitysasentajan asiantuntemus on välttämätöntä. Ihannetapauksessa järjestelmän omistajien tulisi ensin kysyä asiaa lämmitysjärjestelmän asentaneelta lämmitysasentajalta.

Millaisia ääniä pattereista kuuluu?

Jotta voisit erottaa harmittomat käyttöäänet kriittisistä äänistä, olemme luetelleet seuraavassa osiossa yleisimmät lämmitysäänet. Niihin liittyvät syyt perustuvat kokemukseen. Tietojen paikkansapitävyyttä ei voida taata kaikissa tapauksissa. Jos olet epävarma, ota yhteyttä lämmitysasentajaan, joka kuuntelee itse äänen.

Jos kuulet näitä tai vastaavia vesiääniä, pattereissa on todennäköisesti ilmaa. Patteri on ilmattava. Tämän voi tehdä helposti itse, jopa ilman LVI-asentajaa. Tarvitset vain astian veden keräämistä varten, rätin tai kankaan ja tyhjennysavaimen, jonka voi ostaa rautakaupasta tai erikoisliikkeestä. Kun sinulla on kaikki tarvittava, noudata alla olevia ohjeita pattereiden ilmaamiseen.

Ohjeet vaihe vaiheelta: patterin ilmaus

1. Kytke lämmityspiirin pumppu pois päältä
2. Avaa kaikki termostaatit
3. Aseta kangas ilmanpoistoventtiilin alle  
4. Aseta tyhjennysavain ilmanpoistoventtiilin (yleensä termostaattia vastakkaisella puolella) ja pidä astiaa sen alla
5. Käännä venttiiliä hitaasti ja anna ilman poistua sihisten
6. Pidä astiaa venttiilin alla. Heti kun vettä alkaa poistua, sulje ilmanpoistoventtiili
7. Käynnistä lämmityspiirin pumppu uudelleen
8. Varmista, että vedenpaine on riittävä: ota tarvittaessa yhteys lämmitysurakoitsijaan, joka täydentää järjestelmää alueellisesta vedenlaadusta riippuen.

  

Jos lämmitysjärjestelmästä kuuluu tuntuvaa puuskittaista ääntä, kiertovesipumppu on todennäköisesti säädetty liian korkealle. Tämä tarkoittaa, että järjestelmän läpi virtaa paljon vettä. Vastaavasti putkistoissa kuuluva poreileva ääni on kovempaa. Sopiva asetus vaihtelee lämmitysjärjestelmän tarpeen mukaan. Siksi on aina otettava yhteyttä urakoitsijaan.

Oletteko tehneet kunnostustöitä? Jos talosi lämmöntarve on muuttunut remontin seurauksena, lämmitysurakoitsija tekee yleensä vesikiertoisen tasapainotuksen. Vesikiertoisen tasapainotuksen aikana lämmitysurakoitsija tarkastaa koko lämmitysjärjestelmän varmistaakseen, että lämmönjako talossa on oikea. Tämä voi myös poistaa ärsyttävän pörinääänen.

Pattereiden tai seinän kolahteleva tai halkeileva ääni vaikuttaa aluksi moniin ihmisiin hämmentävästi. Itse asiassa syy voidaan usein jäljittää kuumavesiputkien kiinnikkeisiin. Kuuma vesi saa putket laajenemaan. Jos niiden seinäkiinnikkeissä ei ole riittävästi tilaa tälle, tämä voi aiheuttaa aavemaisia ääniä. Tällöin lämmitysurakoitsijan on vaihdettava kiinnikkeet ja/tai eristettävä vesiputket uudelleen.

Lämmitysjärjestelmästä voi kuulua myös halkeilevia ääniä, jos putkia ei ole asennettu jännitteettömästi. Lämmitysurakoitsijan olisi huolehdittava usein vaikeasta paikannuksesta. Ihannetapauksessa hän tietää myös kestävän ja tehokkaan ratkaisun "halkeilevaan" ongelmaan.

Jos lämmitysjärjestelmästä kuuluu koputusääniä, syynä voi olla myös puuttuva tai väärin säädetty ylivuotoventtiili. Vanhemmissa järjestelmissä se voi olla vastuussa lämmitysjärjestelmän liiallisesta paineesta. Kutsu lämmitysurakoitsija paikalle. Hän tarkastaa kiertovesipumpun yläpuolella sijaitsevan venttiilin tarkemmin ja säätää sen tarvittaessa uudelleen.

Lämmitysjärjestelmästä kuuluva humina kuuluu usein suoraan termostaattisen patteriventtiilin kohdalla. Tällöin lämmityspiirin pumppu on todennäköisesti säädetty liian korkealle ja se aiheuttaa humisevia ääniä sen jälkeen, kun termostaattia on avattu. Jos lämmitysjärjestelmä on säädetty hyvin vesikiertoisella tasapainotuksella, mutta se silti hurisee, syynä voi olla vanha lämmityspiiripumppu. Lämmitysurakoitsija määrittää tarkan syyn ja vaihtaa tai puhdistaa vanhentuneet tai saastuneet osat.

Tekniset viat aiheuttavat melua - ja kustannuksia

Lämmitysäänet saattavat olla vain ärsyttäviä, mutta taustalla olevat tekniset viat voivat aiheuttaa todellisia kustannuksia. Viallinen tai väärin säädetty lämmitysjärjestelmä kuluttaa myös enemmän energiaa kuin on tarpeen. Tämä nostaa lämmityskustannuksia, mutta myös tuhlaa resursseja. Siksi mahdolliset syyt on tarkistettava ja ongelmat ratkaistava.

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet