Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Aurinkolämpöjärjestelmän jälkiasennus ja energiankulutuksen vähentäminen

Kysy neuvoa asiantuntijalta

Energian hinnat nousevat, ja yhä useammat kotitaloudet etsivät keinoja tulla riippumattomiksi öljystä tai kaasusta. Viessmannin aurinkolämpöjärjestelmä hyödyntää ilmaista aurinkoenergiaa lämmitykseen ja/tai lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Alla kerromme, miten tämä toimii ja miten voit jälkiasentaa aurinkolämpöjärjestelmän.

Muunna auringon säteilylämpö lämpöenergiaksi

Aurinkolämpöjärjestelmät toimivat lähes täysin ilman kulutuskustannuksia. Tämän mahdollistavat keräimet, jotka keräävät auringon valoa. Ne lämmittävät ja siirtävät lämpöenergiaa aurinkonesteeseen. Pumpun käyttämänä se virtaa talossa olevaan varaajaan, joka täytetään käyttövedellä tai lämmitysvedellä. Siellä neste luovuttaa lämpönsä. Se lämmittää kaasupullon ja virtaa sitten takaisin keräimiin alhaisemmassa lämpötilassa.

Aurinkolämpöjärjestelmän yhdistäminen muihin lämmitysjärjestelmiin

Jos haluat hyödyntää periaatetta itse, voit jälkiasentaa aurinkolämpöjärjestelmän. Tällöin tekniikka voi tukea perinteistä järjestelmää, kuten kaasu- tai öljylämmitystä, jolloin energiaa kuluu vähemmän. Fossiilisten lämmöntuottajien lisäksi myös biomassalämmitysjärjestelmät ja lämpöpumput voidaan yhdistää aurinkolämpöön, jolloin voit säästää lämmityskustannuksissa.

Tasokeräimet vai putkikeräimet?

Keräimillä on tärkeä rooli järjestelmän tehokkuuden kannalta. Käytännössä käytössä on kaksi päätyyppiä:

  • Tasokeräimet, kuten Vitosol 200-FM, ovat rakenteeltaan vankkoja. Niiden hinta-laatusuhde on erittäin hyvä, ja niitä käytetään lukuisissa hankkeissa.

  • Putkikeräimet, kuten Vitosol 200-TM, ovat tehokkaampia. Ne saavat enemmän lämpöä samalta pinta-alalta, ja niitä käytetään, kun olosuhteet eivät ole optimaaliset tai tilaa on rajoitetusti.

Käyttötarkoitus määrittää teknologian suunnittelun

Aurinkolämpö voidaan asentaa jälkiasennuksena käyttöveden tai keskuslämmityksen varajärjestelmäksi. Ensimmäisessä tapauksessa järjestelmä syöttää ilmaista aurinkolämpöä käyttövesipulloon. Tämä kattaa noin 60 prosenttia vuotuisesta käyttöveden lämmitystarpeesta ja säästää noin viisi prosenttia lämmityskustannuksissa. Jos järjestelmää käytetään keskuslämmityksen varajärjestelmänä, se lämmittää lämmitysvettä puskurisylinterissä, joka sitten kuljettaa lämpöä talon kaikkiin huoneisiin. Tämä kattaa keskimäärin noin 20 prosenttia lämmityksen ja lämpimän käyttöveden energiankulutuksesta.

Oikean kokoinen aurinkolämpöjärjestelmä

Jos haluat jälkiasentaa aurinkolämpöpumpun keskuslämmityksen varaajaan, tarvitaan enemmän tilaa. Tässä järjestelmässä keräinpinta-ala on noin yksi neliömetri kutakin kymmentä asuinneliömetriä kohti. Lisäksi tarvitaan puskuripullo, johon mahtuu vähintään 60 litraa keräinpinta-alan neliömetriä kohti eli 750 litraa.

Aurinkolämpöjärjestelmän tekniset vaatimukset

Aurinkolämpöjärjestelmää ei voida asentaa jälkiasennuksena jokaiseen taloon. Putkille on varattava riittävästi tilaa, kattopintojen on tuettava keräimiä, ja rakennukseen on asennettava keräyssäiliö. Muut vaatimukset liittyvät suuntaukseen ja sijaintiin:

  • Kattopintojen kaltevuus ja suuntaus määräävät, kuinka paljon aurinko osuu keräimiin. Noin 35 astetta etelään on suotuisa suuntaus.

  • Keräinten  varjostamista katolla olisi vältettävä mahdollisimman paljon, koska se vähentää tuottoa. Tyypillisiä varjostavia lähteitä ovat muut rakennukset, puut tai läheiset kalliot. Huomaa, että aurinko on talvella alempana taivaalla.

Täyttääkö kotisi vaatimukset? Sitten voit jälkiasentaa Viessmannin aurinkolämpöjärjestelmän ja säästää lämmityskustannuksissa heti.

  

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet