Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Lämpöpumppu ilman lattialämmitystä

Kysy neuvoa asiantuntijalta

Lämpöpumppua yhdessä lattialämmityksen kanssa pidetään ihanteellisena ratkaisuna, ja se on vakiovaruste uusissa rakennuksissa. Monet remontoijat ovat kuitenkin epätietoisia siitä, onko lämpöpumppu mahdollinen vaihtoehto myös rakennuksissa, joissa ei ole lattialämmitystä. Vastaus on kyllä, varsinkin jos muutama seikka otetaan huomioon. Lue seuraavasta, mitkä ne ovat ja miten voit lisätä lämpöpumpun tehokkuutta olemassa olevissa rakennuksissa, joissa ei ole lattialämmitystä.

Matala virtauslämpötila mahdollistaa korkean hyötysuhteen

Tavanomaisilla lämpöpumpuilla varustetuissa kodeissa ympäristöenergia voidaan hyödyntää keskuslämmitysveden lämmittämiseen. Tämä virtaa sitten talon lämmityspintoihin ja luovuttaa lämpöenergiaa huoneisiin. Ei ole väliä, onko kyseessä aluelämmitysjärjestelmä, kuten lattialämmitys vai patterit. Lämmityspinnan tyypillä on kuitenkin merkitystä energiatehokkuuden kannalta. Tämän voi ymmärtää tarkastelemalla, miten ympäristön energialla toimivat lämmitys toimii.

Tekninen prosessi nostaa ympäristöenergian lämpötilatasoa

Se, käytetäänkö lämpöpumppua yhdessä lattialämmityksen kanssa, ei vaikuta lämpöpumpun  toimintatapaan. Taustalla oleva tekninen prosessi on aina sama. Seuraavassa videossa selitetään lämpöpumpun toiminta yksityiskohtaisesti.

Matala virtauslämpötila parantaa tehokkuutta

Lämmönlähteen (ilma, maa) lämpötila ja lämmitysveden virtauksen lämpötila määräävät, kuinka tehokkaasti lämpöpumppu toimii ilman lattialämmitystä. Mitä pienempi näiden lämpötilojen välinen ero on, sitä vähemmän kompressori tarvitsee tehoa (ks. edellisen jakson vaihe 2). Pienemmän tehonkulutuksen ansiosta kausitehokkuusluku kasvaa ja lämmityslaskut pienenevät.

Lämpöpumput soveltuvat myös rakennuksiin, joissa ei ole lattialämmitystä

Virtauslämpötila on tärkeä lämmitysjärjestelmän tehokkuuden kannalta, ja se riippuu lämmityspintojen tyypin lisäksi myös niiden ominaisuuksista. Esimerkiksi jotkin patterit voivat siirtää riittävästi lämpöä ympäröiviin tiloihin alhaisilla lämmitysveden lämpötiloilla. Tässä on yleiskatsaus:

  • Paneelipatterit: Paneelipatterit, kuten Viessmannin Vitoset-yleispatterit, koostuvat litteistä tai profiloiduista paneeleista, joiden välissä on konvektiolevyjä. Kun lämmitysvesi virtaa lämmityslevyjen läpi, ne luovuttavat lämpöä huoneeseen ja sen ilmaan. Jos sinulla on paneelipatterit ja haluat asentaa lämpöpumpun jälkiasennuksena ilman lattialämmityksen asentamista, se on yleensä mahdollista. Lämmityspintojen tulisi kuitenkin olla mahdollisimman suuria.
  • Matalan lämpötilan patterit: Matalalämpöpatterit ovat paneelipattereita, joille on ominaista erityinen virtauskuvio ja suuret siirtopinnat. Niillä saavutetaan korkeat suoritusarvot myös alhaisissa menoveden lämpötiloissa, ja siksi ne soveltuvat myös lämpöpumppujen pattereiksi.
  • Puhallinpatterit: Puhallinpatterit ovat toinen paneelipatterityyppi. Ne on kuitenkin varustettu pienillä puhaltimilla, jotka takaavat suuremman ilmavirran lämmityslevyjen läpi. Tämä lisää suorituskykyä ja mahdollistaa lämpöpumppujen käytön ilman lattialämmitystä alhaisemmissa virtauslämpötiloissa.

Paneelipatterit soveltuvat lämpöpumpuille, mutta samaa ei yleensä voida sanoa vanhoista valurauta- ja profiilipattereista. Aivan kuten muoto- ja putkipattereissa, näissä on pieni siirtopinta, mikä edellyttää korkeita menoveden lämpötiloja.

Lattialämmitys auttaa alentamaan lämmityskustannuksia

Lämpöpumppua käytettäessä ei teknisestä näkökulmasta katsottuna tarvita lattialämmitystä. Lämmityskustannusten tason kannalta yhdistelmä on kuitenkin edullinen. Tämä johtuu siitä, että lattialämmitys toimii alhaisilla menoveden lämpötiloilla suurten lämmönsiirtopintojensa ansiosta. Näiden ansiosta pelkällä lattialämmityksellä varustetut lämpöpumput ovat yleensä energiatehokkaampia. Suurilla paneelipattereilla, matalilla lämpötiloilla ja lämpöpumppupattereilla saavutetaan sama tulos, ja ne auttavat myös varmistamaan, että ympäristölämmitysjärjestelmät toimivat taloudellisesti.

Lisää patterien tehokkuutta ja säästä lämmityskustannuksissa

Kun optimoit olemassa olevaa lämmitysverkostoa, voit pienentää kulutustasi lämpöpumpun avulla jopa olemassa olevissa rakennuksissa, joissa ei ole lattialämmitystä. Tärkeää ovat toimenpiteet, jotka johtavat alhaisempaan menoveden lämpötilaan. Lue viisi vinkkiämme:.

Lämmityskäyrä määrittää kullekin ulkolämpötilalle tietyn virtauslämpötilan. Optimaalisesti säädettynä tämä riittää täysin kompensoimaan rakennuksen vaipan kautta tapahtuvat lämpöhäviöt ja saavuttamaan vaaditut huonelämpötilat. Väärin asetettu käyrä johtaa liian korkeisiin menoveden lämpötiloihin, mikä näkyy lämmityslaskuissa. Lämmitysasentaja voi auttaa oikean asetuksen löytämisessä.

Lämmitysvesi kulkee aina pienimmän vastuksen reittiä kulkiessaan lämmitysjärjestelmän läpi. Jos tämä on sama kaikilla lämmityspinnoilla, ongelmia ei ole ja kaikki huoneet saavat tarvitsemansa lämmön. Jos näin ei kuitenkaan ole, jotkin huoneet saavat liikaa lämpöä, kun taas toiset jäävät viileiksi. Korkeammat virtauslämpötilat tarjoavat ratkaisun, mutta lisäävät lämmityskustannuksia. Lämmitysjärjestelmien asentajat käyttävät hydraulista tasapainottamista  optimoidakseen järjestelmät ja auttaakseen näin myös säästämään kustannuksia, kun asennetaan lämpöpumppu ilman lattialämmitystä.

Jos käytät lämpöpumppua ilman lattialämmitystä, jopa yksittäiset patterit voivat heikentää energiatehokkuutta. Niiden tunnistaminen ja vaihtaminen voi alentaa menoveden lämpötilaa ja säästää energiaa. Lämmitysasentajat auttavat tunnistamaan vääräntyyppiset patterit.

Jos kaikki edellämainitus vinkit on otettu huomioon ja haluat säästää vielä enemmän, voit yhdistää ympäristöystävällisen lämmitysjärjestelmän aurinkolämpöjärjestelmään eli aurinkolämpö- tai aurinkosähköjärjestelmään. Ensin mainittu tuottaa ilmaista lämpöä lämmitysjärjestelmään, ja jälkimmäinen kattaa osan sähköntarpeesta. Molemmissa tapauksissa sähköenergian kulutus vähenee ja säästät kustannuksia lämpöpumpun avulla jopa olemassa olevissa rakennuksissa, joissa ei ole lattialämmitystä.

Taloteknisten toimenpiteiden lisäksi voit myös lisätä lämmöneristystä. Uudet ikkunat ja ovet sekä katto-, seinä- ja lattiaeristykset vähentävät lämmöntarvetta. Menoveden lämpötilaa voidaan alentaa ja lämmitysjärjestelmän hyötysuhde kasvaa.

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet