Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Ilma-vesilämpöpumppujen vertailu: split vai monoblock?

Kysy neuvoa asiantuntijalta
Viessmann Vitocal 252-A on kompakti monoblock-ilma-vesilämpöpumppu, jossa kaikki komponentit on integroitu yhteen yksikköön. Tämä malli on suunniteltu erityisesti saneerauskohteisiin, joissa tarvitaan korkeampia menoveden lämpötiloja.

Pohtiessa ilma-vesilämpöpumpun ostoa yleensä kysymys split ja monoblock ilma-vesilämpöpumppumallien välillä nousee esiin. Tässä artikkelissa tarkastelemme ja vertailemme kahta Viessmannin ilma-vesilämpöpumppua, joista toinen on split ilma-vesilämpöpumppu Vitocal 222-S ja toinen monoblock ilma-vesilämpöpumppu Vitocal 252-A.  

Split vai monoblock ilma-vesilämpöpumppu?

Viessmann Vitocal 222-S on split-ilma-vesilämpöpumppu, joka koostuu kahdesta erillisestä yksiköstä: ulkoyksiköstä ja sisäyksiköstä. Vitocal 222-S soveltuu erityisesti energiatehokkaisiin uudisrakennuksiin ja saneerauksiin.

Viessmann Vitocal 252-A puolestaan on kompakti monoblock-ilma-vesilämpöpumppu, jossa kaikki komponentit on integroitu yhteen yksikköön. Tämä malli on suunniteltu erityisesti saneerauskohteisiin, joissa tarvitaan korkeampia menoveden lämpötiloja.

Viessmann Vitocal 222-S on split-ilma-vesilämpöpumppu, joka koostuu kahdesta erillisestä yksiköstä: ulkoyksiköstä ja sisäyksiköstä. Vitocal 222-S soveltuu erityisesti energiatehokkaisiin uudisrakennuksiin ja saneerauksiin.

Split ja monoblock ilma-vesilämpöpumppujen keskeiset ominaisuudet ja erot:

 • Vitocal 222-S: Tämä split-järjestelmä koostuu kahdesta yksiköstä, jotka on asennettava erikseen. Ulkoyksikkö sijaitsee ulkona, kun taas sisäyksikkö sijoitetaan sisätiloihin, mikä voi tarjota joustavampia asennusmahdollisuuksia.

 • Vitocal 252-A: Monoblock-rakenne tarkoittaa, että kaikki kylmäpiirin komponentit on integroitu yhteen ulkoyksikköön. Tämä tekee asennuksesta yksinkertaisempaa ja nopeampaa, koska kylmäasennustöitä ei tarvitse tehdä.

 • Vitocal 222-S: Split-mallissa menoveden maksimilämpötila on 60 °C, mikä riittää hyvin useimpiin uusiin rakennuksiin ja saneerauskohteisiin.
 • Vitocal 252-A: Tämä monoblock-malli tarjoaa jopa 70 °C menoveden lämpötilan, mikä tekee siitä ihanteellisen saneerauskohteisiin, joissa korkeampaa lämpötilaa vaaditaan esimerkiksi vanhojen patterijärjestelmien kanssa.
 • Vitocal 222-S: Käyttää R32-kylmäainetta, jonka GWP (Global Warming Potential) on 675. Tämä kylmäaine on GWP-arvoltaan pienempi kuin monet perinteiset kylmäainevaihtoehdot.
 • Vitocal 252-A: Käyttää taas kylmäaineenaan luonnollista kylmäainetta, propaania (R290), joka on ympäristövastuullinen kylmäaine, sillä sen GWP-arvo on vain 3. Tämä tekee siitä vastuullisen kylmäainevalinnan.

Propaani ilma-vesilämpöpumpun asennus ja suoja-alue

 • Vitocal 222-S: Korkean hyötysuhteen ansiosta tämä malli on erittäin energiatehokas, COP-arvon (Coefficient of Performance) ollessa jopa 5,0 (A7/W35).
 • Vitocal 252-A: Tarjoaa vieläkin paremman hyötysuhteen, COP-arvon ollessa jopa 5,3 (A7/W35), mikä vähentää käyttökustannuksia ja parantaa tuotteen ympäristövastuullisuutta.
 • Vitocal 222-S: Split-rakenteen ansiosta ulkoyksikön melu voidaan paremmin eristää sisätiloista, mikä voi olla hyödyllistä tiheään asutuilla alueilla.
 • Vitocal 252-A: Advanced Acoustic Design+ -tekniikan ansiosta tämä monoblock-malli on erittäin hiljainen, joten sen ulkoyksikkö voidaan asentaa jopa tiiviisti rakennetuille alueille, kuten rivitaloalueille tai lähelle kiinteistön rajaa.

  Lue lisää lämpöpumppujen äänenvoimakkuudesta täältä.

 • Verratessa näitä kahta mallia toisiinsa, split-rakenne vaatii enemmän tilaa kahdelle yksikölle ja niiden välisille putkistoliitännöille. Kun taas kompaktimpi monoblock-rakenne vie vähemmän tilaa ja on helpompi asentaa erityisesti ahtaissa kohteissa.

  

Lämpöpumpun yksinkertainen ja nopea asennus

 • Vitocal 222-S: Tässä mallissa on integroitu 190 litran lämminvesivaraaja, joka riittää mainiosti kodin päivittäiseen käyttöön. Lisäksi sisäyksikössä on integroitu puskurivaraaja, mikä parantaa järjestelmän toimintavarmuutta ja tehokkuutta.
 • Vitocal 252-A: Myös tässä mallissa on 190 litran lämminvesivaraaja, sekä lisäksi sisäänrakennettu puskurivaraaja ja ohivirtausventtiili. Tämä varmistaa tasaisen lämmönjaon ja järjestelmän optimaalisen toiminnan koko käyttöiän ajan.

Johtopäätökset

Viessmannin split Vitocal 222-S ja monoblock Vitocal 252-A ilma-vesilämpöpumput tarjoavat molemmat erinomaisen ratkaisun erilaisiin lämmitystarpeisiin. Valinta näiden kahden mallin välillä riippuu suuresti asennuskohteen vaatimuksista ja olemassa olevista järjestelmistä. Vitocal 222-S on esimerkiksi ihanteellinen energiatehokkaisiin uusiin rakennuksiin ja saneerauksiin, kun taas Vitocal 252-A tarjoaa tehokkaan ja ympäristövastuullisen ratkaisun korkeampia lämpötiloja vaativiin saneerauskohteisiin luonnollisella kylmäaine propaanilla.

Kumpikin malli edustaa Viessmannin sitoutumista laatuun ja energiatehokkuuteen, tarjoten luotettavan ja modernin lämmitysratkaisun erilaisiin tarpeisiin. 

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet