Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Patterin termostaatin säätö

Kysy neuvoa asiantuntijalta
Termostaatin säätäminen

Jos huoneessa on liian kylmä, useimmat tarttuvat patterin termostaattiin ja kääntävät sitä kovemmalle. Jos lämpötilan koetaan olevan yli vaaditun rajan, termostaattipäätä käännetään pienemmälle. Useimmille tämä on klassinen tapa säätää termostaattia. Mutta mitä tarkalleen ottaen tapahtuu, kun termostaattipäätä käännetään? Ja onko olemassa toinenkin tapa saavuttaa miellyttävä lämpötila?

 

Termostaatin toiminta yksityiskohtaisesti

Termostaatista puhuttaessa useimmat ihmiset tarkoittavat analogista, mekaanista mallia. Tämä koostuu pääasiassa kolmesta osasta:

  • Termostaattipää: näkyvä kotelo, jossa sijaitsevat termostaatin asetusnumerot.
  • Lämpötila-anturi: yleensä neste, jonka tilavuus muuttuu huoneen lämpötilan mukaan.
  • Termostaattiventtiili: patterin ja termostaatin välissä oleva säätötappi.

Kun termostaatti avataan, ohjaustappi vetäytyy sisään. Tämän seurauksena lämmitysvettä virtaa enemmän lämmitysputkesta patteriin ja lämpötila nousee. Sitä vastoin, kun patteriin tulee vähemmän lämmitysvettä, huoneen lämmitys lakkaa vähitellen.

 

Termostaattianturi ja sen tehtävä

Termostaattiventtiilin tai säätötapin tehtävä on siis selvä: se säätelee lämmitysveden läpivirtausta lämmitysputkesta patteriin. Mutta mitä tekee lämpötila-anturi?

Kuten nimestä voi päätellä, lämpötila-anturi mittaa huonelämpötilaa ja reagoi siihen. Huonetta ei siis lämmitetä jatkuvasti sen jälkeen, kun termostaatti on avattu, vaan se lämmitetään tiettyyn arvoon, esimerkiksi 20 celsiusasteeseen. Kuinka kuumaksi huoneen pitäisi lämmetä, sen määrittelevät asukkaat säätämällä termostaattipäätä. Jälkimmäinen on perinteisesti merkitty numeroilla yhdestä viiteen.

Aseta huoneen lämpötila termostaatilla

Termostaatin asettaminen oikein tarkoittaa myös sitä, että kutakin huonetta lämmitetään eri tavalla. Eihän kaikkialla tarvitse olla yhtä lämmin. On olemassa vakioarvoja, joita asukkaat ja kodinomistajat voivat käyttää ohjeena säätäessään tilojen lämmitystä. Nämä ovat:

  • Olohuone: 20-22 celsiusastetta.
  • Makuuhuone: 16-18 celsiusastetta
  • Eteinen ja keittiö: 18 celsiusastetta
  • Lastenhuone: 22 celsiusastetta.
  • Kylpyhuone: 23-24 celsiusastetta.

Koska lämpö on subjektiivinen käsitys, jokainen voi tietenkin itse päättää, kuinka lämpimän kodin hän haluaa. Taloudellisista ja ekologisista syistä kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota oikeaan lämpötilaan, sillä lämpötilan alentaminen vain yhdellä celsiusasteella kaikissa huoneissa voi vähentää lämmityskustannuksia jopa kuusi prosenttia - ainakin vanhemmassa rakennuksessa.

Vinkkejä: Mitä kannattaa varoa termostaatin säädössä

Huonelämpötilaa voi yleensä säätää helposti patterin termostaatilla. On kuitenkin olemassa toimenpiteitä, joiden avulla voidaan varmistaa, että lämpötilan säätö on sujuva prosessi, joka myös säästää energiaa.

Termostaatti on asetettu oikein, mutta huoneessa ei saavuteta haluttua lämpötilaa. Yksi mahdollinen syy on, että verhot tai huonekalut peittävät patterit. Jos lämpö ei pääse poistumaan, se kerääntyy. Tämän seurauksena anturielementti olettaa korkeamman lämpötilan ja vähentää lämmitysveden virtausta ennen kuin haluttu lämpötila todella saavutetaan. Myös patterin kapeikot ja riittämätön etäisyys ikkunalaudan ja termostaatin välillä voivat vaikuttaa säätöprosessiin. Sama koskee jatkuvaa vetoa. Jälkimmäinen johtaa kuitenkin siihen, että lämmitysveden virtausta lisätään.

Jotta lämmityspiirin pumppu toimisi tehokkaasti ja jakaisi lämmön tasaisesti koko taloon, koko lämmitysjärjestelmä on asennettava oikein. Vesikiertoinen tasapainotus luo tälle perustan. Sen perusteella yksittäiset patterit säädetään siten, että ne saavat tarvittavan määrän lämmitysvettä. Tämä on kuitenkin mahdollista vain esisäädettävien lämmitystermostaattien avulla. Jos vanhoissa malleissa ei ole tätä toimintoa, niiden vaihtaminen voi auttaa säästämään lämmitysenergiaa ja vähentämään kustannuksia.

Huoneiden termostaatit kannattaa asettaa haluttuun lämpötilaan. Kuten edellä on kuvattu, lämpötila-anturit havaitsevat huonelämpötilan, ja kun haluttu lämpötila on saavutettu, lämmitysveden virtausta vähennetään. Jos valitset liian korkean tason ja lämpötilan, järjestelmä jatkaa lämmitystä ja huone ylikuumenee. Usein silloin erehdytään avaamaan ovi tai ikkuna, jolloin menetetään arvokasta lämmitysenergiaa.

Aseta huonekohtainen termostaatti oikein 

Lattialämmityksen tai älykkään termostaatin avulla voit asettaa lämpötilan tarkasti. Tähän pätevät jo mainitut vinkit, ja myös seuraavat ohjeet on syytä ottaa huomioon. Termostaatin oikea lämpötila-asetus riippuu huoneesta ja sen käytöstä. Lyhyempiä poissaolojaksoja, työpäivää tai viikonloppulomaa varten voit laskea kotisi lämpötilaa. Se kannattaa päättää ulkolämpötilan mukaan. Ohjearvo on 16 celsiusastetta. Pidempiä poissaoloja tai yleisiä asetuksia varten kannattaa tutustua artikkeliin "Lämmityskäyrän säätäminen oikein - näin se onnistuu"

Termostaattityypit

Kuten jo mainittiin, useimmat ihmiset ajattelevat termostaatista klassista valkoista termostaattia, kun he kuulevat termin termostaattipää. Jo muutaman vuoden ajan on ollut olemassa nykyaikaisia muunnelmia, jotka eroavat toisistaan lähinnä toimintovalikoimansa suhteen. Näitä ovat esimerkiksi langattomat sähkötermostaatit ja digitaaliset, ohjelmoitavat termostaatit. Nämä antavat asukkaille mahdollisuuden asettaa haluamansa lämpötila mukavasti sohvalta käsin.

Digitaalisesti ohjelmoitavia lämmitystermostaatteja voi jopa ohjata älypuhelimesta tai tabletista sovelluksen avulla. Näin huoneen lämpötiloja voidaan säätää myös silloin, kun asukkaat eivät ole paikalla. Useimmat näistä edistyksellisistä termostaateista voidaan asentaa ilman erikoisosaamista. Kaikkien, jotka haluavat korvata vanhentuneet tai jopa vialliset analogiset termostaatit, tulisi harkita uusia laitteita.

Tärkeää: jos asut vuokratalossa ja vaihdat termostaatit, sinun on säilytettävä vanhat termostaatit, koska ne kuuluvat edelleen vuokranantajalle.

Lämmityksen ohjausyksikkö termostaatin sijasta

Toisin kuin asukkailla, järjestelmän omistajilla on muitakin vaihtoehtoja halutun lämpötilan asettamiseen. Tämä johtuu siitä, että nykyaikaisissa lämmöntuottajissa on älykkäät ohjausjärjestelmät, jotka mahdollistavat monipuolisen kauko-ohjauksen. Esimerkiksi lämmitysteho voidaan säätää yksilöllisesti lämmöntarpeen mukaan muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä. 

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet