Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset
District heating
Solar

Saksan ympäristovirasto Dessaussa

Dessaun kunnallisessa rakennuksessa keskityttiin korkeaan energiatehokkuuteen. Arkkitehdit ja suunnittelijat rakensivat yhden Saksan suurimmista aurinkolämpöjärjestelmistä, jossa on 115 Viessmannin Vitosol 200-T -putkikeräintä.

Kuva: © Dirk Wilhelmy

Kunnallinen rakennus, jossa on hienostunut arkkitehtuuri ja korkea energiatehokkuus

Saksan ympäristövirasto, jonka toimipaikka on ollut Dessaussa vuodesta 2005 lähtien, työllistää yli 750 henkilöä, jotka työskentelevät veden, maaperän ja ilman suojelemiseksi keräämällä ja julkaisemalla ympäristötietoja, antamalla tieteellistä tukea liittovaltion ympäristöministeriölle, avustamalla ympäristölainsäädännön laatimisessa ja osallistumalla sen täytäntöönpanoon.

Nykyaikainen hallintorakennus asettaa standardeja monessa suhteessa: arkkitehtonisesti hienostunut, energiatehokkaasti rakennettu ja uusiutuvilla energialähteillä varustettu rakennus on malliesimerkki. Kansainvälisesti tunnetun berliiniläisen arkkitehtitoimiston Sauerbruch Hutton Architektenin suunnitteleman nelikerroksisen rakennuksen epätavallinen pohjaratkaisu muodostaa pitkänomaisen silmukan. Näin syntyneellä sisäpihalla on lasikatto, ja sitä käytetään passiiviseen aurinkoenergian käyttöön. Erittäin hyvin eristetty ulkovaippa ylittää (rakennuksen suunnitteluvaiheessa voimassa olleen) lämmöneristysasetuksen vaatimukset 50 prosentilla ja tuolloin voimassa olleen Saksan energiansäästöasetuksen (EnEV) vaatimukset yli 30 prosentilla.

Suunnittelijoille annettiin tehtäväksi varmistaa, että vähintään 15 prosenttia kokonaisenergiantarpeesta katetaan uusiutuvilla energialähteillä. Berliiniläinen insinööritoimisto Zibell, Willner & Partner kehitti tämän vuoksi erityisen energiakonseptin: lämmitys kaukolämmöllä, joka saadaan Stadtwerke Dessaun ylläpitämästä kaatopaikkakaasun yhteistuotantoyksiköstä. Rakennuksen sisätilojen ilmanvaihdosta vastasi koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä, jossa on lämmön talteenotto. Tässä järjestelmässä tuloilmaa lämmitetään talvella ja jäähdytetään kesällä maalämpökeräimellä, jonka pituus on yhteensä 4800 metriä. Sähköä tuottaa 228 neliömetrin kokoinen aurinkosähköjärjestelmä. Tiloja, joissa on erityinen jäähdytyskuorma, erityisesti herkkää palvelinhuonetta, jäähdytetään adsorptiojäähdytysyksiköllä, joka käyttää lämpöä jäähdytysenergian tuottamiseen. Tämän innovatiivisen energiahuoltojärjestelmän suunnittelua ja toteutusta valvoi liittovaltion energiakomissaari, tohtori Uwe Römmling rakennusten suojelu- ja modernisointi-instituutista.

Vitosol 200-T -putkikeräimet. Kuva: © Dirk Wilhelmy

Viessmannin aurinkolämpöjärjestelmä tehokkaaseen jäähdytykseen ja lämmitykseen

Adsorptiojäähdytysyksikössä käytetään vettä kylmäaineena ja silikageeliä kiinteänä sidosaineena. Suljetussa kierrossa vesi haihtuu 10 mbar:n paineessa jo 5 °C:n lämpötilasta. Prosessissa lämpöä otetaan talteen huoneiden jäähdytyspintoihin virtaavasta jäähdytysvedestä. Höyry saapuu adsorberikammioon, jossa silikageeli adsorboi sen. Jäähdytysyksikön käyttämiseksi syötetään lämpöä, joka haihduttaa silikageelissä olevan höyryn takaisin ulos. Tämän jälkeen höyry tiivistyy erillisessä kammiossa. Tämän jälkeen lauhde suihkutetaan takaisin höyrystimeen, jossa se haihtuu uudelleen alipaineessa.

Adsorptiokylmäyksikkö saa tarvittavan käyttövoiman yhdestä Saksan suurimmista aurinkolämpöjärjestelmistä. Viessmannin 115 Vitosol 200-TM -putkikeräintä, jotka on jaettu kolmeen suureen keräinryhmään, tuottavat noin 140 MWh energiaa vuodessa. Sol-titaanipinnoitetut absorberit imevät erityisen suuren määrän aurinkoenergiaa, mikä takaa suuren energiantuoton. Keräimen kokonaispinta-ala on 345 neliömetriä. Hohenseefeldin Friedrich Heizungsbau GmbH:n työntekijät asensivat tasakatolle yhteensä 3450 yksittäistä putkea.

Saatu aurinkoenergia varastoidaan kolmeen lämmitysvesipuskuriin, joiden kunkin tilavuus on 7500 litraa. Aurinkolämpöjärjestelmällä ja puskurisäiliöillä on kaksi tarkoitusta: keväällä/syksyllä ja talvella aurinkoenergiaa, jota ei tarvita jäähdytykseen, voidaan syöttää lämmitysjärjestelmään.

Vastaavia referenssejä

Residential
Solar

Marco Polo-torni HafenCityssa Hampurissa

Marco Polo-tornin 55 metriä korkeaan rakennukseen toimitetaan lämmintä vettä Viessmannin aurinkolämpöjärjestelmällä, jossa on Vitosol 200-T -keräimet.

Lue lisää
Commercial
Gas
Solar

Saksan pörssi Eschbornissa

Saksan pörssille Eschbornissa on myönnetty LEED Platinum -sertifikaatti rakennussuunnittelunsa ansiosta. Lämpö ja sähkö tuotetaan kahdella Viessmann Vitobloc 200 -kaasulauhdutuskattilalla ja Vitosol 200-F:llä.

Lue lisää
Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet