Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Lämmitysjärjestelmän hydraulinen tasapainotus - vähennä energiankulutusta

Kysy neuvoa asiantuntijalta

Yksi usein esiintyvä ongelma on, että patterit eivät lämpene kunnolla tai lämpö jakautuu epätasaisesti talon eri huoneisiin. Näin ollen keittiössä voi olla jäätävän kylmä ja kylpyhuoneessa kuuma. Tämä osoittaa, että lämmitysjärjestelmää ei ole säädetty optimaalisesti. Ongelma voidaan ratkaista prosessilla, jota kutsutaan vesikiertoiseksi tasapainotukseksi. Tämän pitäisi antaa lämmitysasentajan tehtäväksi. Siksi täältä löydät tietoa sekä lämmityksen omistajalle että asentajalle

Tietoa kodinomistajille

Hydraulinen tasapainotus on tehtävä lämmitysjärjestelmän asennuksen jälkeen, olipa kyseessä sitten uudisrakennus tai saneeraushanke. Näin järjestelmä voidaan säätää vastaamaan yksilöllisiä lämmitystarpeita.

Miksi vesikiertoinen tasapainotus on tarpeen?

Hydraulinen tasapainotus varmistaa, että kussakin patterissa on aina oikea määrä lämmitysvettä. Näin lämpö jakautuu rakennuksessa paljon tasaisemmin. Tämä ei ainoastaan paranna mukavuutta, vaan myös varmistaa, että käytetty energia voidaan käyttää paljon tehokkaammin lämmitykseen ja lämpimän veden tuottamiseen. Tämä johtuu siitä, että lämmitysjärjestelmän hydraulinen tasapainotus lisää energiatehokkuutta jopa 15 prosenttia. Tämä on todistettu riippumattomissa tutkimuksissa. Jos lämmitysjärjestelmä toimii paremmin ja tehokkaammin, se tarkoittaa myös sitä, että energiankulutus ja viime kädessä lämmityskustannukset voivat pienentyä.

Yleisesti ottaen vesi kulkee aina pienimmän vastuksen tietä. Tämän seurauksena lämmöntuottajaa lähellä oleviin pattereihin syötetään enemmän lämmitysvettä kuin kauempana oleviin pattereihin. Siksi niiden läpi virtaavan veden määrää on rajoitettava. Hydraulinen tasapainotus tekee juuri tämän.

Kuva: © SpeedKingz / Shutterstock.com

Lämmitysjärjestelmän säätö kysynnän mukaan

Kuten aiemmin mainittiin, vesikiertoinen tasapainotus on periaatteessa tarpeen, jotta kaikkiin järjestelmän pattereihin voidaan syöttää täsmälleen sama määrä lämpöä, joka tarvitaan kyseisessä huoneessa. Tätä varten lämmitysjärjestelmä on säädettävä kysynnän mukaan ja yksittäisiin pattereihin menevän putkiston läpi kulkeva lämmitysveden virtaus, pumpun nopeus ja lämmöntuottajan asetukset on kalibroitava tarkasti toisiinsa sopiviksi. Hydrauliset tasapainotustoimenpiteet vaikuttavat lämmitysputkiin, kaikkiin venttiileihin ja kaikkiin pumppuihin.

Tasapainotustoimenpiteillä varmistetaan, että mikään huone ei ali- tai ylikuumene ja että lämmitysenergiaa käytetään tehokkaasti hyväksi. Lisäksi hydraulinen tasapainotus vähentää meluhaittoja, jotka johtuvat liian suurista virtausnopeuksista järjestelmässä.

Infografiikka havainnollistaa eron järjestelmän välillä, jossa on ja jossa ei ole vesikiertoista tasapainotusta. (1) Ilman vesikiertoista tasapainotusta (2) Vesikiertoisen tasapainotuksen kanssa.

Hydraulisen tasapainotusprosessin yksittäiset vaiheet

Yleensä vesikiertoisen tasapainotuksen suorittaa lämmitysurakoitsija. Ensimmäiseksi urakoitsija laskee yksittäisten huoneiden lämmöntarpeen. Tätä varten on määritettävä asennettujen pattereiden teho ja asukkaiden todellinen lämmöntarve. Lisäksi urakoitsija laskee järjestelmän optimaalisen menoveden lämpötilan sekä kunkin patterin tarvitseman vesimäärän. Tähän tarkoitukseen on saatavilla erityisiä ohjelmistoja.

Järjestelmän yksittäiset osat säädetään sitten kerättyjen tietojen perusteella. Osien on oltava täsmällisesti asennettuja keskenään ja niiden on sovelluttava sekä koko lämmitysjärjestelmän että rakennuksen olosuhteisiin.

Yleensä ylimitoitettu lämpöpumppu ja korkea menoveden lämpötila takaavat lämmön tasaisen jakautumisen. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös lämmitysveden ylitarjontaa. Seurauksena on tarpeettoman suuri energiankulutus ja liian suuret lämmityskustannukset. Vesikiertoinen tasapainotusprosessi paljastaa myös tällaiset mitoitusongelmat. Hydraulinen tasapainotus voidaan katsoa onnistuneeksi, kun kaikki patterit toimivat samalla vedenpaineella riippumatta niiden etäisyydestä lämmöntuottajaan.

Vesikiertoisen tasapainotuksen edut

  • Koko lämmitysjärjestelmän optimointi
  • Jopa 15 prosentin energiansäästöt tai jopa 300 euron taloudelliset säästöt vuodessa.
  • Parempi lämmitysmukavuus
  • Virtausmelun väheneminen

Mahdolliset kertyvät säästöt

Voit saavuttaa suuremman hyötysuhteen ilman ylimääräistä asennustyötä tai materiaalikuluja yksinkertaisesti käyttämällä lämmityspiirien ja lämmöntuottajan oikeita asetuksia, mikä maksaa itsensä takaisin jo ensimmäisen vuoden aikana. Seuraava esimerkki havainnollistaa tarkalleen, mitä voidaan säästää:

  • Lämmitysjärjestelmä, jonka lämmönkulutus on 25 000 kWh/a = 2500 m³ kaasua/a tai 2500 litraa polttoöljyä vuodessa.
  • Säästöt vesikiertoisen tasapainotuksen ansiosta: jopa 325 m³ kaasua/a, mikä vastaa noin 300 euron energiakustannussäästöjä vuodessa.

Tietoa asentajille

Seuraavat tiedot on suunnattu erityisesti asiantuntijakumppaneillemme, ja niissä kerrotaan yksityiskohtaisesti hydraulista tasapainotusta helpottavista Viessmannin ratkaisuista.

Innovatiiviset ratkaisut hydrauliseen tasapainotukseen

Viessmann tarjoaa hydraulisen tasapainotuksen hyödyntämiseksi kaksi ratkaisua omakoti- ja paritaloihin. Digitaalinen ja täysin automatisoitu toiminta on mahdollista ViCare-patteri- ja lattiatermostaateilla. Optimointitoimenpide voidaan suorittaa perinteisellä tavalla Vitoset Balance Cardilla.

Automaattinen tasapainotus älykkäillä termostaateilla

ViCare-patteri- ja lattiatermostaattien avulla hydraulinen tasapainotus on aiempaa helpompaa ja nopeampaa. Kaikki perinteiset termostaatit on vain korvattava älykkäillä ViCare-komponenteilla ja kytkettävä ne lämmöntuottajaan Viessmannin elektroniikka-alustan tai Vitoconnect-liitännän kautta. Ohjaus on sitten hyvin yksinkertaista ViCare-sovelluksen kautta. Toiminnot, kuten ikkunan aukiolon tunnistus ja mahdollisuus asettaa yksilöllisiä aikaohjelmia, lisäävät entisestään asumismukavuutta.

Virtausnopeuden asettaminen Vitoset Balance-kortilla

Termostaattiventtiilit säädetään Vitoset Balance Cardilla huoneen koon ja rakennuksen iän perusteella suoraan pattereilla. Vain kolmessa vaiheessa virtausnopeus säädetään optimaalisesti ja varmistetaan tasainen syöttö lämmityspinnoille:

  1. Aseta Balance Card venttiilin loveen.
  2. Käännä venttiiliä kortin avulla ja aseta huonekoko rakennuksen iän mukaan.
  3. Siirrä yksittäisten venttiilien asetusten summa lämmityspumpun parametrointiin.
Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet