Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Aurinkoneste: ominaisuudet ja asianmukainen käsittely

Kysy neuvoa asiantuntijalta

Aurinkoneste siirtää lämpöä katolla olevista aurinkokeräimistä talossa olevaan varaajaan. Neste koostuu vedestä ja jäätymisenestoaineesta, jotta lämmönsiirtoaine ei jäädy edes talvella. Koska väliaineessa on tiettyjä ikääntymisen merkkejä, on tärkeää tarkistaa pH-arvo ja pakkasnestepitoisuus säännöllisin väliajoin. Tutustu alla aurinkoenergian väliaineen käsittelyyn ja ominaisuuksiin.

Jäätymisenestoaine takaa ympärivuotisen toiminnan

Kun aurinko paistaa, aurinkolämpöjärjestelmän keräimet lämpenevät. Ne siirtävät lämpöenergiaa aurinkonesteeseen, joka sitten virtaa varaajaan. Siellä se siirtää energian lämmitykseksi tai käyttövedeksi lämmönvaihtimen kautta. Lämmönsiirtoaine virtaa takaisin aurinkokeräimeen, ja prosessi alkaa alusta.

Aurinkoneste on pohjimmiltaan vettä. Jos ulkolämpötilat laskisivat pakkasen alapuolelle eikä auringon säteilyä esiintyisi, väliaine jäätyisi, laajenisi ja mahdollisesti vaurioittaisi järjestelmän tärkeitä osia. Tämän estämiseksi aurinkoneste sisältää jäätymisenestoainetta. Tämä on yleensä propyleeniglykolia.

Aurinkoneste: ominaisuudet muuttuvat ajan myötä

Käytetty 1,2-propeeniglykoli on lievästi syttyvää, myrkytöntä ja biologisesti hajoavaa, eikä sitä tarvitse merkitä EU:n vaatimusten mukaisesti. Aurinkoenergiajärjestelmissä käytettävän jäätymisenestoaineen kiehumislämpötila on 188 celsiusastetta, ja se suojaa jäätymiseltä aina -21,5 celsiusasteeseen asti 40 tilavuusprosentin pitoisuudella.

Koska glykoli on orgaaninen aine, jolla on yleisiä ikääntymisen merkkejä, Viessmannin käyttämät lämmönsiirtoaineet, kuten Tyfocor LS, sisältävät ikääntymisenestosuojaa. Emäksinen puskurointi pitää pH-arvon emäksisellä alueella pitkään ja edistää korroosiosuojaa. Tämä puolestaan vaikuttaa suotuisasti koko järjestelmän käyttöikään.

Jäätymisenestoainepitoisuus ja pH-arvo tarkistettava huollon yhteydessä

Normaalien ikääntymisen merkkien vuoksi on tärkeää, että lämmönsiirtoaine tarkistetaan osana lämmitysjärjestelmän vuosihuoltoa. Lämmitysurakoitsijat tarkistavat pH-arvon ja pakkasnestepitoisuuden korroosion tai pakkasen aiheuttamien vaurioiden välttämiseksi.

Järjestelmän suunnittelu vaikuttaa aurinkonesteen käyttöikään

Pienemmissä käyttöveden lämmitykseen tarkoitetuissa järjestelmissä lämmitysurakoitsijoiden olisi vaihdettava tai täytettävä aurinkoenergiaa käyttävä väliaine keskimäärin kymmenen vuoden välein. Jos kyseessä on keskuslämmityksen varajärjestelmäksi tarkoitettu aurinkokennojärjestelmä, tämä voidaan joutua tekemään aikaisemmin. Tämä johtuu seisokkiajasta ilman lämmöntalteenottoa kesällä. Tällaisina aikoina lämmönsiirtoaineen lämpötila nousee niin paljon, että molekyylit voivat halkeilla tai rikkoutua. Tämän seurauksena haponmuodostus lisääntyy ja putket ja pumput voivat tukkeutua.

Viessmannin ThermProtect-pinnoite kytkee tasokeräimet ja putkikeräimet automaattisesti pois päältä, kun ne ylittävät tietyn lämpötilan. Tämä tapahtuu rakennetyypistä, rakenteesta tai asennuksesta riippumatta ja suojaa tehokkaasti väliaineen halkeilulta.

Aurinkonesteen vaihto  

Jos pH-arvo ja jäätymisenestoainepitoisuus eivät ole suositellulla alueella, lämmitysurakoitsijan on täydennettävä aurinkoenergiaa käyttävä väliaine. Käytettävä väliaine riippuu järjestelmässä jo olevasta väliaineesta, joka voidaan tunnistaa muun muassa sen värin perusteella. Violetti Tyfocor G-LS voidaan sekoittaa esimerkiksi Tyfocor LS:n kanssa. Jos lisäaineita ei voida yhdistää, lämmitysurakoitsija vaihtaa koko aurinkojärjestelmän väliaineen.

Lämmitysurakoitsija ongelmien ratkaisijana

Glykoliin sekoitettu lämmönsiirtoaine kiertää aurinkolämpöjärjestelmän läpi aineellisesti erillään. Se ei sekoitu lämmitysveteen eikä käyttöveteen, eikä aiheuta vaaraa muille järjestelmille. Jos väliaine on vuotanut aurinkokennojärjestelmästä tai jos käyttövedessä on aurinkoenergian väliaineita, ota yhteys lämmitysurakoitsijaan. Hän korjaa vuodot ja täyttää lämmönsiirtovälineen uudelleen. Jos aurinkojärjestelmästä pääsee lämpövettä käyttöveteen, lämmitysurakoitsija huuhtelee järjestelmän, kunnes jäämiä ei enää ole. Veden käytöstä tulee sillä välin pidättäytyä.  

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet