Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Miten aurinkolämpöjärjestelmä toimii?

Pyydä maksutonta konsultaatiota
Viessmann Vitosol 100-FM talon katolla

Mikä on aurinkolämmitysjärjestelmä?

Aurinkolämmitysjärjestelmää voidaan käyttää lämpimän käyttöveden tuottamiseen valmistukseen ja lämmityksen tukemiseen. Koska aurinkoenergiaa on saatavilla ilmaiseksi, säästät fossiilisia polttoaineita ja investointi aurinkolämpöjärjestelmään maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Tämä tarkoittaa, että energialähteestä ei aiheudu kustannuksia.

Jotta aurinkoenergiaa voitaisiin käyttää, tarvitaan keräimiä, jotka sieppaavat nämä säteet. Viessmann Vitosol on kehittänyt tähän tarkoitukseen putki- ja tasokeräimet. Ne imevät auringonsäteet ja muuttavat ne käyttökelpoiseksi lämmöksi.

Keräinten lisäksi aurinkolämpöjärjestelmä koostuu absorboijasta, aurinkopiiristä ja aurinkonesteestä tai aurinkoväliaineesta. Kun säteet osuvat keräimiin, energia muuttuu lämmöksi absorboijassa. Se pumpataan ensin puskurivaraajaan tai käyttövesivaraajaan ja jaetaan sieltä kotitalouden käyttöön joko lämmityksen tueksi tai käyttöveden lämmitykseen. Ensin lämpö kuljetetaan sopivaan varastosäiliöön väliaineen - aurinkonesteen - avulla. Käyttövesivaraajasta lämmin vesi ohjataan vedenottopisteisiin, kuten hanaan tai suihkuun.

Kerääjät

Tasokeräimet, kuten  Vitosol 200-FM, koostuvat lämpöeristetystä alumiinikehyksestä, joka on päällystetty erittäin läpinäkyvällä erikoislasilla, joka on suunnattu aurinkoa kohti. Näin suuri osa säteilylämmöstä pääsee keräinten sisälle, jossa se osuu absorbaattoriin. Komponentti lämpenee ja siirtää lämpöenergiaa aurinkoenergiaa sisältävään väliaineeseen, joka virtaa keräimen sisällä mutkittelevissa putkissa.

Tyhjiöputkikeräimet, kuten Vitosol 200-TM   koostuu yksittäisistä putkista, jotka on yhdistetty toisiinsa keräimen kautta. Putket sisältävät absorbaattorin ja lämmönsiirtoväliaine. Jälkimmäinen haihtuu lämmityksen aikana, tiivistyy keräimeen ja siirtää aurinkoenergiaa aurinkonesteeseen (aurinkoväliaineeseen). Keräinputkien tyhjiö vähentää lämpöhäviöitä ja varmistaa aurinkolämpöjärjestelmän tehokkaan toiminnan.

Viessmannin aurinkokeräimissä on patentoitu ThermProtect-ylikuumenemissuoja. Tasokeräimissä se koostuu erityisestä absorptiopinnoitteesta, joka muuttaa ominaisuuksiaan lämpötilan muuttuessa. Jos keräimen lämpötila nousee yli poiskytkentärajan, kiderakenteen muutos aiheuttaa sen, että lämpöä säteilee enemmän pois. Tällöin keräimen lämpötila laskee, eikä aurinkokeräimissä ole enää ylikuumenemisvaaraa. Tyhjiöputkikeräimissä, kuten Vitosol 200-TM, lämpötilariippuvainen sammutus toimii itsesäätelevän lämpöputken avulla. Tämä estää väliaineen tiivistymisen lämpöputkissa aina, kun niiden lämpötila nousee yli 150 celsiusasteen. ThermProtect on lämpötilariippuvainen sammutustoiminto, joka toimii ilman lisäkomponentteja. Se yksinkertaistaa aurinkolämpöjärjestelmien suunnittelua ja varmistaa turvallisen toiminnan kaikkien uusien Viessmannin aurinkokeräinten kanssa.

Lämpövarasto puskuroi aurinkoenergiaa talossa

Jos aurinkoenergian tarjonta on suurempi kuin kodin lämmöntarve, aurinkosäiliö imee energiaa aurinkojärjestelmästä ennen kuin se luovutetaan myöhemmin kuluttajille. Näin varmistetaan, että mahdollisimman paljon aurinkolämpöä voidaan käyttää talossa. Käytettävän energiavaraston tyyppi riippuu aurinkolämpöjärjestelmän toiminnasta. Jos järjestelmää käytetään lämpimän käyttöveden lämmitykseen, kauppakumppanimme asentavat lämpimän käyttöveden varaajan. Jos aurinkojärjestelmää käytetään keskuslämmityksen varajärjestelmänä, he asentavat sen sijaan puskurisylinterin.

Aurinkoenergia käyttöveden lämmitykseen

Järjestelmän ydin on bivalentti lämminvesivaraaja, esim. Vitocell 100-B/-W. Jos auringonvaloa on riittävästi, aurinkokennojärjestelmän aurinkoväliaine lämmittää käyttövesivaraajan vettä alemman lämmönvaihtimen kautta.

Jos lämpötila laskee veden poisoton vuoksi, esim. kylvyssä tai suihkussa, kattila kytkeytyy tarvittaessa päälle lisälämmitystä varten toisen piirin kautta.

Vitocell-tuotesarjalla aurinkolämpöjärjestelmää voidaan täydentää hyvin ja lämmin vesi voidaan lämmittää aurinkoenergialla ja varastoida tilapäisesti. Tämä takaa korkean mukavuuden. Voit käyttää bivalenttia Vitocell 100-U  tai Vitocell 100-W käyttövesivaraajaa tai yhdistelmävaraajaa. Tarjoamme oikean käyttövesivaraajan jokaiseen tarpeeseen ja ne kaikki voidaan helposti liittää osaksi aurinkolämmitysjärjestelmää.

Aurinkolämpöjärjestelmä keskuslämmityksen varajärjestelmänä

Jos aurinkolämpöjärjestelmä on suunniteltu toimimaan keskuslämmityksen varajärjestelmänä, siihen asennetaan lämmitysveden puskurivaraaja. Se täytetään lämmitysvedellä, joka lämmitetään aurinkolämmöllä lämmönvaihtimen kautta. Jos tämä lämpö ei riitä vaadittujen lämpötilojen saavuttamiseen, Viessmannin kaasulämmitysjärjestelmä  tai lämpöpumppu tuottaa tarvittavan lisäenergian.

Aurinkolämpö: toiminnallisuus perustuu aurinkokiertoon

Aurinkopiiri varmistaa, että keräinten lämpö pääsee perille. Se yhdistää järjestelmän osat ja on  varattu aurinkoenergialla olevalla lämmönsiirtonesteellä (veden ja pakkasnesteen seos). Väliaine lämmitetään aurinkokeräimissä ja pumpataan pumpun avulla varaajaan. Siellä väliaine vapauttaa lämpöenergiaa, lämmittää varastoyksikköä ja jäähdyttää itseään. Sen jälkeen se virtaa takaisin katolla oleviin aurinkokeräimiin, ja kierto voi jatkua.  

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet