Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Maalämpöpumppu ja kollektorit

Kysy neuvoa asiantuntijalta
Kuva: © mylisa / Shutterstock.com

Maalämpökeräinten lisäksi monet lämmitysjärjestelmien omistajat käyttävät maalämpökollektoreita hyödyntääkseen maaperään varastoitunutta lämpöä maalämpöpumppujensa tarpeisiin. Tähän on useita syitä.

Maalämpökollektorien pieni tilantarve

Yksi tärkeimmistä syistä kollektorien käyttöön on niiden hyvin pieni asennuspinta-ala. Yksittäisen kollektorin halkaisija on tuskin suurempi kuin CD-levyn halkaisija. Ainoastaan porauksen suorittava ajoneuvo tarvitsee tilaa. Maalämpökollektorien etuna on myös niiden ympärivuotinen korkea hyötysuhde, joka saavutetaan syvällä maanpinnassa vallitsevan tasaisen lämpimän lämpötilan ansiosta.

Miten kollektorit toimivat?

Lämpöenergian hyödyntämiseksi on porattava etukäteen yksi tai useampi porakaivo. Porausreikiin työnnetään kaksinkertaiset U-putket, jotka tiivistetään betoniseoksella. Putkissa kiertää maalämpönestettä, joka on pakkasenkestävä neste, ja joka imee maaperään varastoituneen lämpöenergian ja siirtää sen maalämpöpumppuun. Maalämpöpumppu käyttää tämän lämmön kylmäaineen haihduttamiseen.

Tämän jälkeen seuraa lämpöpumpuille tyypillinen puristusprosessi. Prosessissa höyrystetty kylmäaine puristetaan, kunnes se saavuttaa lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden lämmitykseen tarvittavan lämpötilan. Voit tutustua prosessin toimintaan yksityiskohtaisesti kohdassa Miten lämpöpumppu toimii.

Oikeiden kollektorien valinta

Noin 15 metrin syvyydessä lämpötila on tasaisesti kymmenen celsiusastetta, ja se nousee sitä mukaa, mitä syvemmälle porataan. Jotta maalämpöpumppu toimisi tehokkaasti, lämmön lähteen on tuotettava mahdollisimman korkea lämpötila. Käytännössä kollektorit upotetaan yleensä 150-200 metrin syvyyteen.  Mikäli energian tarve on suurempaa, tehdään useampia kaivoja, noin 200 metrin syvyyteen. Maalämpökollektorien lopullinen pituus riippuu lämmöntarpeesta ja maaperän lämmönjohtavuudesta. On kuitenkin huolehdittava siitä, että maaperästä ei oteta liikaa lämpöä tietyissä kohdissa, sillä muuten on olemassa jäätymisvaara.

Porakaivojen tekoa Espoossa maalämpöpumppua varten. Kuva: Shutterstock / Aleksandra Suzi

Luvat porakaivokollektoreihin

Jos maalämpöpumppua halutaan käyttää kollektoreiden avulla, on porauksiin saatava tarvittavat luvat ympäristöviranomaisilta. Lupamenettely vaihtelee kunnittain, joten asiasta kannattaa ottaa etukäteen hyvin selvää.

Toisin kuin kollektoreihin, maalämpökeräinten asentamiseen ei tarvita lupaa. Asiantuntijat suosittelevat kuitenkin, että suunniteltu hanke koordinoidaan vastaavan hallintoviranomaisen kanssa, jotta voidaan selvittää edellytykset vesihuollon näkökulmasta. Näin vältetään myös tarpeettomat suunnittelukustannukset, ja se on useimmissa tapauksissa maksutonta.  

Yhteenveto kollektoreiden eduista

Edellä mainittujen taloudellisten etujen lisäksi maalämpökollektoreiden käyttöä puoltavat muutkin tekijät. Tärkeimmät niistä ovat seuraavat:

  • Tasainen ja korkea lämpö ympäri vuoden
  • Voidaan käyttää passiiviseen jäähdytykseen kesällä
  • Luotettava toiminta
Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet