Ilma-vesilämpöpumpun rakenne ja toiminta

Split-lämpöpumppu koostuu sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä, jossa ulkoyksikkö sisältää kaikki komponentit, jotka voivat aiheuttaa ääntä. Näitä ovat tuuletin, höyrystin ja kompressori.

Sisäyksikkö on siis kompakti ja se voidaan asentaa hyvin joustavasti taloon. Se sisältää vain lauhduttimen, kiertovesipumpun ja ohjaus- ja turvallisuustekniikan. Se on myös erittäin hiljainen, mikä ei johdu pelkästään jaosta, vaan myös yhteensovitetuista komponenteista ja harkitusta, äänioptimoidusta suunnittelusta.

Lämmöntuotannon prosessia voidaan toistaa mielin määrin

Käytön aikana ulkoyksikköön asennettu tuuletin imee aktiivisesti ulkoilmaa ja välittää sen höyrystimeen (lämmönvaihdin). Tässä kiertää kylmäaine, joka lämpenee alhaisessa lämpötilassa. Sen jälkeen kun kylmäaine on muuttanut aggregaatiotilaansa, se virtaa lämpimänä höyrynä moottorikompressoriin. Tämä puristaa höyryn ja nostaa sen lämpötilan haluttuun tasoon.

Seuraavaksi kuumaa höyryä johdetaan ohuiden jäähdytysainejohtojen kautta kondensaattoriin, joka on asennettu sisäyksikköön. Siellä kuuma höyry siirtää lämpöenergiansa lämmitysjärjestelmään ja jäähtyy vähitellen. Koska se on edelleen korkeassa paineessa, on sen ensin läpäistävä paisuntaventtiili, joka palauttaa sen alkuperäiseen tilan. Kun tämä vaihe on ohi, prosessi voi alkaa taas alusta.

Kuvassa lämmitysjärjestelmä split-lämpöpumpulla

Split-lämpöpumppu

Split-lämpöpumput jaetaan hiljaisesti käyvään sisäyksikköön ja ilmaa läpäisevään ulkoyksikköön.

Lämpöä ilmasta

[1] Vitocal split ilma-vesilämpöpumppu, sisäyksikkö
[2] Vitocal split ilma-vesilämpöpumppu, ulkoyksikkö
[3] Käyttövesivaraaja

Split-lämpöpumpun edut

Viessmannin split-lämpöpumpun ratkaiseva etu on lähes äänetön käynti. Laitteen rakenne on suunniteltu siten, että häiritsevänä pidetty matala ääni nostetaan korkeammalle taajuudelle. Lisäksi kaikissa Viessmannin split-lämpöpumpuissa on yötila, joka vähentää äänenvoimakkuutta. Käyttö alueilla, joilla on erityisen tiukat vaatimukset äänipäästöille, kuten rivitaloasuntoalueilla, on erityisen suositeltavaa.

Jäähdytys ja lämmitys mahdollisia

Pienten tilavaatimusten lisäksi sisätiloissa ja hiljaisen käyntiäänen lisäksi split-lämpöpumpuilla voidaan ottaa myös reversibliseen käyttöön. Kuumina kesäpäivinä niitä voi käyttää jäähdyttämiseen konvektorin ja pintajäähdytysjärjestelmän avulla. Lisäksi ne ovat modulaarisesti laajennettavissa. Lämmitystarpeen lisääntyessä voidaan joustavasti asentaa vaikka lisälämpöpumppu. Lämpöpumppujen lisäetuja ovat:

  • alhaiset käyttökustannukset johtuen korkeasta tehokkuudesta kaikissa käyttöpisteissä
  • Helppokäyttöinen Vitotronic-automatiikka, jossa on selkä teksti- ja graafinen näyttö
  • Valmiudet aurinkoliitäntään
  • Helppo etäohjaus älypuhelimen ViCare-sovelluksella  

Olipa kyse pelkästä lämmitysjärjestelmästä tai lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmästä: Viessmannin split-lämpöpumput sopivat erinomaisesti sekä uudisrakentamiseen ja modernisointiin. Tällaisessa asennuksessa vältetään monimutkaiset ja suuritöiset ilmastointikanavien läpiviennit. 

Yksiköiden liittämisen suljettuun kylmäpiiriin saa suorittaa vain sertifioitu kylmäasentaja. Suuremmissa järjestelmissä kylmäpiiri täytyy huollattaa vuosittain ammattilaisella.