Miten lämpöpumppu toimii?
Lämpöpumpun toiminta on verrattavissa jääkaapin toimintaan - se toimii vain päinvastoin.
Jääkaapissa lämpö johdetaan sisältä ulospäin. Lämpöpumppu toimii juuri päinvastoin. Ilmasta tai maaperästä saatava lämpö johdetaan rakennuksessa sijaitsevan lämmitysjärjestelmän läpi.
Lämpötilan nostamiseksi kylmäaineesta tuleva höyry tiivistetään niin, että se on riittävän korkea lämmitykseen ja käyttöveden lämmitykseen. Vitocal 350-G lämmittää veden jopa 72 ° C: seen, Vitocal 200-A ja Vitocal 222-S jopa 60 ° C: seen. Siten näitä lämpöpumppuja voidaan käyttää myös saneeraukseen riittävän korkean menoveden lämpötilan saavuttamiseksi vesikiertoisessa patterilämmityksessä.

Viessmann lämpöpumput - korkea hyötysuhde Scroll-kompressorilla
Lämpöpumpun tehokkuuden kannalta ratkaiseva kompressioprosessi. Viessmann käyttää tähän tarkoitukseen Compliant Scroll -kompressoria. Se on erittäin hiljainen, toimintavarma ja kestävä. Kompressori on varusteltu runkoääniä vaimentavallavärinänvaimennuksella sekä ääniä vaimentavalla kotelorakenteella. Samalla kompressori takaa korkeimmat mahdolliset tehokertoimet.
Esimerkiksi lämmön tuottamiseksi ulkoilmasta otetaan lämpö ja höyrystetään se matalassa lämpötilassa kiehuvan kylmäaineen kanssa. Saatu kaasu puristetaan ja kuumennetaan kompressorin avulla. Näin lämmitetty kaasu vapauttaa lauhduttimessa olevan lämmön veteen tai käyttöveden lämmitykseen ja nesteytyy uudelleen. Lopuksi edelleen paineistettu kylmäaine paisutetaan paisuntaventtiilissä ja sykli alkaa uudelleen.
Lämpöpumpun energialähteet
Paras lämmönlähde riippuu kussakin tapauksessa paikallisista olosuhteista ja lämmön tarpeesta. Viessmann lämpöpumput voivat käyttää erilaisia energialähteitä:
- Ilma - käytännössä rajaton saatavuus, alhaisimmat investointikustannukset
- Maaperä - keruupiirin tai geotermisen anturin avulla korkea hyötysuhde
- Vesi - erityisen tehokas, veden laatu on otettava huomioon
- Poistoilma - riippuen käytetyn lämmön saatavuudesta, määrästä ja lämpötilasta

Maalämpö (keruupiiri)
[1] Vitocal maalämpöpumppu
[2] Käyttövesivaraaja
[3] Puskurivaraaja

Maalämpö (keräinanturi)
[1] Vitocal maalämpöpumppu
[2] Käyttövesivaraaj
[3] Puskurivaraaja

Lämpöä maaperästä, ilmasta tai auringosta (jäävaraaja)
[1] Vitocal maalämpöpumppu
[2] Jäävaraaja
[3] Aurinko-/ilma-absorberi

Ilma-vesilämpö
[1] Vitocal ilma-vesilämpöpumppu
[2] Käyttövesivaraaja
[3] Puskurivaraaja

Lämpöä vesistöstä
[1] Vitocal vesilämpöpumppu
[2] Käyttövesivaraaja
[3] Puskurivaraaja
Hyötysuhde tunnuslukuna
Hyötysuhde COP (COP = Coefficient of Performance) on lämmöntuotannon suhde tuottoon. Vuositeholuku on kaikkien vuoden aikana tapahtuneiden COP-arvojen keskiarvo.
Teholukua käytetään lämpöpumppujen tehokkuuden vertailuun - mutta COP: tä sovelletaan vain tietyssä toimintapisteessä määritellyissä lämpötilaolosuhteissa.
Järjestelmää suunniteltaessa on otettava huomioon sen ympärivuotinen käyttö. Tätä tarkoitusta varten vuoden aikana vapautuneen lämmön määrä asetetaan suhteessa koko lämpöpumppujärjestelmän tänä aikana kuluttamaan sähköön. Pumput, ohjauslaitteet jne. otetaan myös huomioon. Tulosta kutsutaan vuositeholuvuksi.